Šport > Zimski športi
15476 ogledov

Skakalni šampion: "Tečejo mi solze in srce mi krvavi"

kamil stoch Epa
Lanski zmagovalec novoletne turneje ne ve, kako se je znašel v tem brezizhodnem položaju.

Letošnja turneja štirih skakalnic se niti slučajno ni iztekla po željah trikratnega zmagovalca in branilca zlatega orla Kamila Stocha (2017, 2018, 2021).

Po dveh katastrofalnih predstavah v Oberstdorfu (41. mesto) in Garmisch-Partenkirchnu (47. mesto), kjer ni osvojil točk svetovnega pokala, se mu je na tretji postojanki v Innsbrucku zalomilo že v kvalifikacijah, kjer je z 59. dosežkom ostal brez tekme. 

Serija neuspehov je privedla do odločitve, da Stoch predčasno zapusti novoletno turnejo.

Kamil Stoch Skoki Šport Branilec lovorike ima vsega dovolj, zapušča turnejo

Kalvarija elitnega poljskega skakalca, ki se lahko pohvali z 39 zmagami v svetovnem pokalu, je nenavadna, saj je tik pred začetkom turneje štirih skakalnic nakazal dvig forme s tretjim mestom v Klingenthalu, nato pa je šla krivulja samo še navzdol. Na prvi tekmi v Engelbergu je bil šesti, na drugi 16., v Oberstdorfu pa je tekmovanje končal že po prvi seriji.

kamil stoch | Avtor: Epa Epa

Ko so ga novinarji vprašali, zakaj se je po slabih predstavah v Nemčiji sploh odločil za pot v Avstrijo, je Stoch odvrnil: "Na to sploh ne bi odgovoril. Kot smučarski skakalec imam dolžnost, da se udeležujem tekmovanj. Če bi se takoj vrnil domov, bi kasneje obžaloval, da se nisem boril. Sami dobro veste, da se nikoli ne predam, toda situacija je zelo težka. Tekmovanja si nisem želel končati v kvalifikacijah. Še posebej na skakalnici, ki jo imam rad."

Lovro Kos Novoletna turneja Šport Kobayashi osvojil zlatega orla, Kos meter od rekorda naprave

Priznal je, da z ekipo trenutno tavajo v temi. "Če sem iskren, nimam pojma, zakaj je do tega prišlo (padec forme, op. a.). Težko mi je govoriti o tem. A tudi to je življenje, to je šport, kar še zlasti drži za smučarske skoke. Tukaj se lahko stvari v trenutku obrnejo za 180 stopinj. V obe smeri. Pričakoval sem, da bo v Innsbrucku vse lažje. Verjel sem, da mi bo uspelo. Zato sem tudi ostal, zato sem se boril. Ker sem si želel. Morda celo preveč. Vlagal sem vedno več truda, učinek pa je bil ravno nasproten. Tečejo mi solze in moje srce krvavi. Kljub temu še vedno verjamem, da se bom vrnil. Nemogoče, da bi pozabil skakati, če pa sem še pred kratkim stal na stopničkah," je prepričan 34-letni veteran.

"Ne obstaja samo ena rešitev in tudi nikoli ne bo. Tako kot ni učinkovita samo ena tehnika skakanja. Vsak se srečuje s svojimi problemi. Zdaj se je zgodilo meni. Potrebno bo analizirati stvari in zaupati v to, da se bo vse dobro izšlo. Strniti moramo glave in ugotoviti, kako naprej. O tem nimam namena razpravljati z novinarji. Najprej moram predelati, kar se je zgodilo," je zaključil dvakratni dobitnik velikega globusa (2014, 2018).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.