Šport > Zimski športi
12554 ogledov

Skoke pretresa nova polemika, Norvežani jezni na Fis

Granerud Epa
Mednarodna smučarska zveza (Fis) je z napovedanimi spremembami na področju denarnih skladov naletela na kritike iz norveškega tabora.

Krovna smučarska zveza namerava v prihodnosti povečevati denarne sklade na tekmah svetovnega pokala v smučarskih skokih, kar pa bo ob predvidenih številkah še povečalo finančni razkorak med fanti in dekleti.

Na moških tekmah svetovnega pokala se bodo denarne nagrade v dveh letih povišale za 39 odstotkov oziroma z današnjih 71.800 švicarskih frankov na okroglih 100 tisočakov. Pri dekletih bo povišanje zgolj 19-odstotno, z dobrih 25.000 na 30.000 frankov na tekmo.

"Vsako leto bo koncu sezone preverim, kdo je zaslužil več kot 30.000 frankov. To je znesek, s katerim je v večini držav mogoče preživeti. Kdor zasluži manj, mora običajno opravljati še kakšno plačano delo," je za NRK komentiral norveški smučarski skakalec Halvor Egner Granerud, ki je v lanski sezoni zaslužil 144.450 frankov.

V sezoni 2021/2022 je več kot 30.000 švicarskih frankov zaslužilo 25 fantov in le 7 deklet.

"Številni ne zaslužijo dovolj za polni delovni čas, zato morajo zraven še delati, kar jih postavlja v neenakovreden položaj. Spremljam, kaj se dogaja z denarnimi nagradami. Ne zato, ker bi želel čim več zaslužiti, temveč ker so pokazatelj tega, koliko športnikov ima sploh možnost zares tekmovati," je dodal Granerud.

granerud | Avtor: Epa Epa

Za odpravo razlik v plačilu med spoloma se je zavzela tudi norveška skakalka Silje Opseth. "Želim si, da bi bile nagrade bolj enakomerno porazdeljene. Nedvomno je fantom lažje, saj je dohodek toliko večji," je poudarila.

Silje Opseth | Avtor: Epa Epa

"Stremeti moramo k poenotenju denarnih nagrad, vendar smo še daleč od cilja," meni šef norveških smučarskih skokov Clas Brede Brathen in dodaja: "Naše prioritete so boljši koledar, več velikih tekem in smučarski poleti." S tem se bo, tako Brathen, povečalo zanimanje za ženske tekme, kar bo izhodišče za zagotavljanje višjih premij.

Odgovor Fisa

"Moški smučarski skoki imajo 100-letno zgodovino, ženski pa samo 20-letno. Ženski skoki se še vedno razvijajo, dohodek pa je odvisen od dogajanja na trgu, televizijskih pravic in pokroviteljev. Trudimo se, da bi ženske skoke ponesli na višji nivo, vendar je potreben čas."

"Izenačitev denarnih nagrad je naš dolgoročni cilj, vendar moramo ostati realni. Tudi v nogometu dekleta niso plačana enako kot moški in vsi se zavedamo, zakaj prihaja do neenakosti. V prihodnosti moramo še povečati veljavo našemu športu in postopoma zmanjševati razlike," odgovarja direktor tekmovanj v smučarskih skokih Sandro Pertile.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice