Šport > Zimski športi
7 ogledov

Slabše sploh ne more biti

zupan01_bot_spo_221108_main Žurnal24 main
Slovenski skakalci že dolgo niso bili tako nebogljeni kot v tej sezoni. Menjava trenerja ni rešitev. Vodstvo naj odgovarja. Ulaga ima svojo vizijo.
 
 

V enem obdobju sem skušal svetovati in prodajati svoje izkušnje, pa so hitro rekli, ti nimaš pojma. Žalosti me, ker obstajajo potenciali in pogoji, pa iz tega ne iztržimo niti 10 odstotkov. Ne morem biti zadovoljen.

Primož Ulaga, direktor nordijcev

 
Rok Benkovič je na skakalnici v Innsbrucku januarja 2006 na posamični tekmi osvojil 10. mesto. Upokojeni svetovni prvak je bil  zadnji Slovenec med deseterico na tekmi novoletne turneje. Vsaj do konca leta bomo tako morali počakati, da bo ta podvig ponovil še kakšen naš orel. Presenetljivo? Niti ne. Že zadnja tri leta slovenski skakalni voz drsi proti dnu. Menjave trenerjev se niso posrečile. Noben pristop se (še) ni izkazal za pravega. Tudi vsaj na pol vrhunskega tekmovalca naš strokovni štab vse od Benkoviča ni ustvaril. Slovenski tekmovalci so povsem nezanimivi tudi za tuje proizvajalce smuči, saj sta Atomic in Fischer zavrnila sodelovanje z najboljšo slovensko vrsto. Vodstvo pa od načrtnega in dolgoročnega načrta ne odstopa. Matjaž Zupan , vrhunski trener s preveč mehko roko za kopico zbeganih tekmovalcev, išče opravičila. Pa čeprav so bile poletne priprave povsem zgrešene. Naši skakalci pa se bodo na naslednjih pripravah vrnili k osnovam skakanja. In to pred svetovnim prvenstvom. Nepredstavljivo. Bržkone bi bilo res najbolje, da si naši "najboljši" za zgled vzamejo legendarnega Adama Malysza . Poljak se je namreč zaradi slabe forme zatekel na trening v Zakopane . Zakaj ne? A kaj, ko nimamo skakalnice, s katere bi spet poleteli v svetovni vrh.

 

Nihče ni večen

Tudi v norveškem taboru se, podobno kot pri nas, soočajo s krizo. Ker ni vrhunskega rezultata, vikingi razmišljajo, da bi se zahvalili Miki Kojonkoskemu, ki je bil še nedavno eden najboljših trenerjev na svetu.

Nemočni, obupani, potolčeni. Slovenski skakalci so na 57. novoletni turneji doživeli trd pristanek. Naš najboljši v skupnem seštevku je bil tokrat Robert Kranjec na 31. mestu, najboljša posamična uvrstitev je bilo 25. mesto Jerneja Damjana v Garmisch-Partenkirchnu, naši orli so skupaj zbrali borih osem točk. "Trenutna situacija je porazna in ni presenetljiva. Če samo pogledate trend, od svetovnega prvenstva leta 2005 drsimo navzdol. Ker očitno ne znamo opravljati tega posla na mednarodnem nivoju. Tisti, ki ga vodijo, niso dorasli položaju," je kritičen športni novinar Oto Giacomelli . Ni dvoma. Če primerjamo rezultate zadnjih treh sezon bistvene razlike ni. "Napake so bile narejene in se delajo vsak dan. To pa se vidi na rezultatih," meni poslovni direktor nordijskih disciplin Primož Ulaga .

Primož Ulaga ima izkušenj za izvoz, a kaj ko ga nočejo poslušati. © Saša Despot

 
Naši sogovorniki menijo, da ima naša ekipa v tej sezoni res precej smole, predvsem s poškodbami. A to le ne more biti opravičilo za katastrofalne izide. Potreben je daljši proces. "Potrebno je hitro vrniti Damjana, s Kranjcem pa na poletih prebiti psihološko oviro. Na dolgi rok pa je treba delati z mladimi. Slednji brez uspeha na celinskem pokalu, torej brez zmage, nimajo kaj početi na svetovnem pokalu," pravi nekdanji trener Jelko Gros . Tehnično smo daleč od svetovnega vrha, psihično povsem na dnu. "Ni enostavno pripraviti skakalca, da pozimi dobro skače. Poletne priprave niso bile pravilno izvedene. Razmišljanje o tem, kako priti do vrhunske pripravljenosti, je bilo napačno. Poljaki so recimo z novim trenerjem povsem uničili Adama Malysza. Dostikrat sem rekel, pripeljite Schlierenzauerja v Slovenijo, pa bomo videli, koliko časa bo še dober. Tistih, ki imajo znanje in izkušnje, se ne upošteva," trdi Ulaga, ki je ob začetku sezone trenerju Zupanu položil na srce, da brez dobrih rezultatov v prihodnosti ne bo denarja. A pogodbe naj bi bile vsaj do leta 2010 stabilne. Še dobro, da v tej sezoni blestita tekačici Petra Majdič in Vesna Fabjan , v nasprotnem primeru bi bila slaba volja nordijskih partnerjev še večja.

 
 

Verjeti je treba. Pri nas nekateri ne zaupajo v sistem, ki ga je zastavil Matjaž Zupan. Če obe strani nista za to, ne vidim uspeha. Ves svet tako dela, ne vem, zakaj ne bi bilo tako tudi v Sloveniji.

Vasja Bajc, trener Jakuba Jande

 
Kaj storiti? Menjati celotno ekipo je utopija, menjati trenerja je bolj realna rešitev. A po mnenju strokovnjakov kratkoročna. "Ta štab mora sezono oddelati do konca, sredi sezone se tega ne dela. To smo skoraj naredili za novo leto 2005, od takrat pa trenerje menjamo kot "gate". Tako ne gre. V ozadju pa so kuharji še vedno eni in isti in ne sprejemajo nobene odgovornosti. Vodilni niso kompetentni, športni direktor niti nima trenerskega izpita, po koncu kariere pa se s skakanjem sploh ni ukvarjal," je Francija Petka okrcal Giacomelli, ki za stanje krivi tudi klube, saj vodijo politiko v odboru za skoke. "Kura se samo skubi, a se ne pita, zato ne more biti debela." Prav veliko trenerjev, ki bi lahko vodili naše fante, ni. "Ekipa naj se razdeli na dva dela, a pod istim vodstvom. Tako naj po dveh različnih poteh skušajo priti nazaj. Ustvariti je treba notranjo konkurenco. Potem se bo nekomu zagotovo posvetilo že do svetovnega prvenstva (od 18. februarja do 1. marca; op. p.)," rešitev vidi Gros, ki skoke spremlja kot strokovni komentator na nacionalni televiziji.

Vasja Bajc meni, da menjava trenerja sredi sezone ne bi prinesla nič pozitivnega. © Žurnal24

 
Poklicali smo tudi Vasjo Bajca , ki je v sezoni 2006/07 pol leta bdel nad našimi skakalci, potem pa spet prevzel češkega tekmovalca Jakuba Jando . " Že pred dvema letoma sem rekel, da je treba narediti novo mlado skupino, nekakšen projekt Soči 2014, ki je ne bi smeli mešati s starimi skakalci. Zdi se mi, da se zdaj preveč v ospredje postavlja mlada Mežnarja in Kramaršiča, ki rabita čas," pravi Bajc, ki je po zmagi Roka Urbanca januarja 2007 trenersko mesto prepustil Fincu Ari-Pekki Nikkoli . Priznal je, da je takrat s strani vodstva čutil pomanjkanje lojalnosti, podpore sistemu, ki ga je zastavil.

"Reprezentanca zraste s krizo. Takrat postane močna in takrat se pokažejo tisti, ki mislijo sodelovati in tisti, ki tega nočejo," meni Jelko Gros. © Saša Despot

 
Pa se odgovorni za skoke na Smučarski zvezi sploh čutijo odgovorne za krizo? "Jaz imam svojo vizijo, za katero vem, da bi bila uspešna, pa žal nisem trener. Ob težavah, ki se pojavljajo v zadnjih štirih, petih letih, razmišljam, da bi dokazal, da se s pravim delom in razmišljanjem da narediti veliko. Imam izkušnje, ne glede na to, da so stare 20 let. Da se zmagati, biti najboljši, samo prav moraš delati," je samozavesten Ulaga, ki bi, če bi imel možnost, še enkrat poskrbel za menjavo Zupana. " To se dogaja povsod, tudi Real je trenerja odslovil sredi sezone. Če bo recimo čez šest mesecev bolje, zakaj ne. Treba je izbrati človeka, ki pozna svoj posel. Jaz imam izkušenj za izvoz," še dodaja naš nekdanji prvak, ki se po letu 2010 ne vidi več v tej zgodbi. "Ker je toliko brozge. Nimam več energije." Ob takšnem vodstvu se bo res težko pobrati. Še dobro, da slabše pravzaprav sploh ne more biti več.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.