Šport > Zimski športi
551 ogledov

Slovenci v drugo popravili uvrstitve, Japonec ostaja dominanten

Domen Prevc Epa
S preizkušnjo v Oberstdorfu se je začela turneja štirih skakalnic.

Novoletno turnejo je že v prvem paru odprl lani najboljši slovenski skakalec Timi Zajc, ki pa v tej zimi še ni ponovil lanskih rezultatov. Tokrat je bil njegov neposredni tekmec Evgenij Klimov, Slovenec pa je izgubil svoj prvi dvoboj na novoletnih turnejah. Za Rusom je zaostal šest desetink točke.

Na naslednji slovenski nastop je bilo potrebno počakati do 9. para, ko se je Anže Lanišek pomeril z Japoncem Yukiyo Satom. Skakalec iz Dežele vzhajajočega sonca je bil nekoliko boljši. Lanišek je bil po svojem nastopu drugi med najboljšimi poraženci, Zajc je bil tretji.

Peter Prevc je dosegel drugo daljavo v poskusnem skoku s 133 metri, v dvoboj pa je kasneje moral z odličnim Avstrijcem Philippom Aschenwaldom. Starejši od bratov Prevc je imel težave pri doskoku, zato je prejel skromne ocene. Njegov tekmec ga je premagal, Slovenci pa so bili tako v čakalnici tretji (Lanišek), četrti (Prevc) in peti (Zajc). Do konca je bilo še devet parov.

Kot prvi je od slovenskih orlov zmagal Domen Prevc, ki je premagal Bolgara Vladimirja Zografskega. Domen se je po svojem skoku uvrstil na sedmo mesto.

Norvežan Markus Lindvik je doskočil pri 139 metrih, kar je žirijo prisilo v znižanje zaletnega mesta. Le meter krajši je bil kasneje lanski zmagovalec turneje Rjoju Kobajaši, ki pa je zanesljivo prevzel vodstvo. Takoj za Japoncem je nastopil Tilen Bartol, ki pa je prepričljivo izgubil dvoboj s Stephanom Leyhejem. Je pa slabši skok rojaka pomenil, da se je v finalno serijo prebil Lanišek.

Na vrhu sta bila še dva para. Polomil ga je Taku Takeuchi, kar je Petru Prevcu prineslo drugi skok, enako pa je uspelo tudi Zajcu, saj je le za las za njim zaostal tudi Gregor Schlierenzauer. Štirje Slovenci so se tako prebili v finalno serijo.

Pri vrhu je vodil Kobajaši (154,8 točke), drugi je bil domačin Karl Geiger (147,1), tretji pa Stefan Kraft (145,6). Domen Prevc je bil 12. (137,2), Lanišek 22. (127,9), Peter 23. (126,1) in Zajc 25. (124,7).

Domen Prevc v prvi deseterici

Prva trojica Slovencev je v drugo po svojem nastopu prevzela vodstvo in se začela vzpenjati po lestvici, Domen pa je zaostal le za takrat vodilnim Satom. A izgubljeno mesto si je hitro povrnil, pred nastopom najboljše deseterica pa je bil tako drugi, kasneje pa je napredoval tudi ob slabših skokih Johanna Andreja Forfanga, Lindvika in Markusa Eisenbichlerja.

Kot četrti po prvi seriji je zanesljivo vodstvo prevzel Poljak Dawid Kubacki. Kraft je zaostal predvsem zaradi slabega doskoka, nato pa je na navdušenje domačih navijačev povedel Geiger. Skakalec, ki prihaja prav iz Oberstdorfa, je čakal le še na nastop Rjojuja Kobajašija. Ta je zabeležil peto zaporedno zmago na novoletni turneji, štiri je zbral pred letom dni.

Domen Prevc, ki v Oberstdorfu ni bil še nikoli boljši kot 26., je osvojil 9. mesto. Lanišek je končal kot 17., Peter Prevc kot 21. in Zajc kot 24.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 1
Sorodne novice