Šport > Zimski športi
3614 ogledov

Štuhčeva še enkrat več med najhitrejšimi

Ilka Štuhec
Ilka Štuhec z novim odličnim rezultatom.

V Cortini je bil znova na sporedu smukaška preizkušnja. Ilka Štuhec je na zaradi novozapadlega snega skrajšani petkovi progi osvojila drugo mesto, tokrat pa se je s tekmicami merila na klasičnem smučišču. 

Mariborčanka se je tokrat na progo podala s številko sedem, ko je v cilju vodila zmagovala zadnjega smuka Ramona Siebenhofer. Štuhčeva je imela ob drugem merjenju časa tretji rezultat z desetinko zaostanka, tretji izid pa je ohranjala cse do cilja. Za Siebenhoferjevo je zaostala 51 stotink, za drugouvrščeno Nicole Schmidhofer pa 47.

Povratnica v karavano Lindsey Vonn je s številko 9 za Štuhčevo zaostala 85 stotink, kljub temu pa je bila ob prečkanju ciljne črte uvrščena za Slovenko na četrtem mestu. Med Ilko in Američanko so se kasneje uvrstile Viktoria Rebensburg, Michelle Gisin, Cornelia Huetter in Estrer Ledecka, še najbližje pa je od omenjenih tekmovalk Štuhčevi prišla Nemka, ki pa je vseeno za njo zaostala za 65 stotink.

Štuhčevo je nato nekoliko bolj ogrozila Kira Weidle, ki je tako kot v petek odlično smučala v spodnjem delu proge in prišla do četrtega mesta. Nemka, nastopila je s številko 17, je za Siebenhoferjevo zaostala za 63 stotink. Weidlejeva je bila zadnja tekmovalka, ki se je uvrstila v prvo osmerico.

"Ni popolno, sem pa vseeno pri vrhu"

"Nekaj je bilo napakic. Tu in tam sem imela težave z vidljivostjo, spregledala sem nekaj grbin. Vseeno sem zadovoljna," je za nacionalno televizijo še pred koncem tekme dejala edina Slovenka na startu. To je bila njena četrta zaporedna uvrstitev na zmagovalni oder v smuku, po dveh zmagah je bila zdaj še druga in tretja.

"Vse se vsak dan trudimo, da bi bile čim višje in vesela sem, da mi uspe, da sem na stopničkah. Vožnje še niso čisto popolne, pa sem vseeno čisto pri vrhu," je še dejala Štuhčeva.

 | Avtor: Sportklub Sportklub

Po petih smukih so na vrhu smukaškega seštevka majhne razlike. Schmidhoferjeva, zmagovalka obeh smukov v Lake Louisu, je ohranila rdečo majico vodilne in ima 328 točk. Z dvema zmagama se je na drugo mesto zavihtela Siebenhoferjeva, ki jo od rojakinje loči le osem točk.

Zmagovalka Val Gardene Štuhčeva je v boju za smukaški globus tretja z 298 točkami, od prvega mesta pa jo loči 30 točk. Štuhčeva je napredovala tri mesta v skupnem seštevku in je po novem šesta s 442 točkami. Čeprav je izpustila tokratna smuka, skupno še naprej prepričljivo vodi Američanka Mikaela Shiffrin (1394).

Cortina Ilki odgovarja

Osemindvajsetletna Štajerka je v Cortini osvojila še četrte stopničke za popoln komplet na tem prizorišču. Pred dvema letoma, v svoji najboljši šampionski sezoni, je zmagala na superveleslalomu in bila tretja na smuku, letos pa je smukaškemu drugemu mestu dodala še tretje.

Štuhčeva je v Cortini osvojila svoje še tretje smukaške stopničke ter postala najuspešnejša slovenska smukačica na tem prizorišču, manjka ji le še smukaška zmaga. Tina Maze je pred Štuhčevo osvojila zmago in drugo mesto na smukih v Cortini v letih 2014 in 2013, Mojca Suhadolc pa je bila leta 2000 v Cortini tretja.

Štuhčeva in Mazejeva sta poravnani po številu stopničk v Cortini, upoštevajoč smuke in superveleslalome. Obe imata kot najuspešnejši Slovenki po štiri uvrstitve na oder za zmagovalke. To se lahko spremeni že v nedeljo, ko se bo Štuhčevi ponujala priložnost za še peto vrhunsko uvrstitev na stopničke na Olympii, ko bo Cortina prizorišče superveleslaloma.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.