Šport > Zimski športi
6035 ogledov

"Stare rakete" Ilko Štuhec odnesle tik pod vrh

Ilka Štuhec
Alpske smučarke so se v okviru svetovnega pokala po enem mesecu merile na smuku.

Smučarska karavana je v Cortini d'Ampezzo v italijanskih Dolomitih, kjer bodo, vključno z današnjo, tri tekme. Ilka Štuhec je po dveh letih spet nastopila na prizorišču Olympia delle Tofane, kjer je januarja 2017 zmagala na superveleslalomu in bila tretja na smuku.

Tokrat je Štuhčeva osvojila drugo mesto, za 40 stotink jo je ugnala Avstrijka Ramona Siebenhofer. Slovenka je dolgo vodila in se na koncu veselila novih stopničk. Tretje mesto je osvojila še ena Avstrijka - Stephanie Venier (+0,47).

"Nisem popolnoma zadovoljna. Bilo je nekaj manjših napakic, ampak zaenkrat zgleda super. Danes smo se odločili za stare smuči, za stare "rakete", ki so res letele," je po vožnji za RTV SLO povedala Ilka.

Klemen Kosi Wengen Kombinacija Šport Čater pridobil, Hadalin izgubil, Kosi do prvih točk po padcu

Slovenska adutinja je na za približno 20 sekund skrajšani progi startala s številko tri, ob njenem nastopu je vodila Nemka Viktoria Rebensburg. Štuhčeva je začela dobro, nato v srednjem delu malce izgubila, spodaj pa spet pokazala svoje mojstrstvo in prevzela vodstvo z 48 stotinkami naskoka. Med vožnjo ni napravila večjih napak.

Za Štuhčevo sta nato zanesljivo zaostali Čehinja Ester Ledecka (+0,82) in Švicarka Michelle Gisin (+0,63). Daleč zadaj je ostala Italijanka Federica Brignone. Po eni opazni napaki je za Mariborčanko precej zaostala tudi Avstrijka Nicole Schimdhofer (+0,55). Zelo nevarna Štuhčevi je bila Nemka Kira Weidle, a je ni uspela ugnati (+0,36). Slovenka je ostala na vrhu po nastopu uvodne deseterice smučark. S številko 11 se je Ilki močno približala Avstrijka Stephanie Venier (+0,06).

S številko 13 je prvič v letošnji sezoni startala Lindsey Vonn. Američanka je v zgornjem delu za krajši čas zašla z idealne linije in si nabralo zamudo. Ob prihodu v cilj je zasedla sedmo mesto, 79 stotink za vodilno Štuhčevo. Na koncu je pristala na 15. mestu (+1,19).

Dobro je bila na poti Italijanka Nicol Delago, toda proge ni uspela izpeljati do konca. Avstrijka Cornelia Hütter je bila od Slovenke počasnejša za 39 stotoink. Švicarka Corinne Sutter, ki je bila odlična na treningih, je bila skozi celotno progo blizu Štuhčevi, v cilju je zaostala za zgolj sedem stotink in prišla tretje mesto.

Številka 17 pa je prinesla spremembo na vrhu. Avstrijka Ramona Sibenehofer je odlično opravila s spodnjim delom proge in z zajetno prednostjo (-0,40) prevzela vodstvo. 

Rekonvalescentka Lara Gut-Behrami je na njej ljubem prizorišču nastopila s številko 18 in si pridelala velik zaostanek za Siebenhoferjevo (+1,49). Proga je tudi z višjimi številkami dopuščala visoke uvrstitve. Francozinja Romane Mirandoli se je prebila do petega mesta (+0,54), Italijanka Francesca Marsaglia na šesto (+0,74), Avstrijka Tamara Tippler pa na sedmo (+0,75).

Rezultate smuka v Cortini si lahko ogledate NA TEJ POVEZAVI.

Ilka Štuhec Globok poklon Šport Smukaška kraljica krono predala Štuhčevi

S petimi osvojenimi zmagami je Štuhčeva najuspešnejša Slovenka v kraljevski disciplini. 18. in 19. decembra je v Val Gardeni znova pokazala, zakaj je v sezoni 2016/17 postala svetovna prvakinja in osvojila mali kristalni globus v tej disciplini. Na progi Saslong je pometla s konkurenco tako na smuku kot na superveleslalomu. 

Štuhčeva ima na svojem seznamu devet zmag, od tega pet smukaških, s čimer je med še aktivnimi smučarkami, tekmicami v svetovnem pokalu, tretja najboljša, od Slovenke sta uspešnejši le Lara Gut-Behrami s sedmimi smukaškimi zmagami in nenadkriljiva Lindsey Vonn (43).

Komentarjev 2
  • Avatar skeptik
    skeptik 14:19 18.januar 2019.

    Stare rakete je nise odnesle ampak PONESLE..... Danes je res vaš dan. Sramota ste

Sorodne novice