Šport > Zimski športi
2297 ogledov

Dominacija Shiffrinove, Hrovatova mešala štrene najboljšim

Meta Hrovat Epa Meta Hrovat je v finalu z devetega napredovala na sedmo mesto.
Alpske smučarke so se v Kronplatzu merile na veleslalomu. Odličen nastop edine slovenske finalistke.

Mikaela Shiffrin je zmagala na velelslalomu v Kronplatzu. Američanka je prišla do svoje 53. zmage v svetovnem pokalu, letos je na 17 tekmah, ki se jih je udeležila, slavila desetkrat. Shiffrinovi se je najbolj približala Francozinja Tessa Worley (+1,21), tretje mesto je zasedla Italijanka Marta Bassino (+1,57).

Edina slovenska finalistka Meta Hrovat je po prvi vožnji zasedala deveto mesto, v drugi pa še popravila uvrstitev in si zagotovila sedmo mesto, kar je tretji najboljši dosežek v njeni karieri in najboljši v sezoni.

"Res je lepo prvič zmagati tukaj. Proga je bila fantastična. Še nikoli se nisem počutila tako dobro v veleslalomu, čeprav je bila težka tekma. V finalu nisem toliko tvegala, ampak sem smučala tako, kot sem si želela," je dejala dominatorka Shiffrinova, ki je znova našla šampionske občutke, potem ko je na slalomu pod žarometi v Flachauu gledala v hrbet Slovakinji Petri Vlhovi.

Mikaela Shiffrin | Avtor: Epa Epa

V prvi vožnji je bila daleč najhitrejša Mikaela Shiffrin. Še najbolj se ji je približala Tessa Worley (+1,39), na tretje se je zavihtela Slovakinja Petra Vlhova (+1,42). O zunajserijski Shiffrinovi govori tudi podatek, da je za preboj med najboljšo trideseterico zadoščal zaostanek 3,75 sekunde.

Glavna slovenska adutinja Meta Hrovat je nastopila s številko 14 in smučala dobro, zasedla je 11. mesto (+2,11) in si tako pripravila dobro izhodišče za finalno vožnjo.

Na progi, ki jo je postavil glavni trener slovenske ženske ekipe za tehnične discipline Denis Šteharnik, sta nastopili še dve Slovenki Ana Bucik (+4,09; 34. mesto) in Neja Dvornik (+4,55; 44. mesto), ki pa sta bili z zaostankoma več kot štirih sekund prepočasni za finale.

Anna Fenninger, veselje Pa ne že spet! Šport Konec sezone za smučarsko zvezdnico

Ob nastopu Hrovatove v finalu je vodila Švicarka Wendy Holdener. Slovenka je v zgornjem delu nastopila slabše, v srednjem delu pa našla pravo linijo in zanesljivo prevzela vodstvo s 95 stotinkami prednosti.

Avstrijka Ricarda Haaser je za Hrovatovo zaostala za več kot pol sekunde. Zato pa je Slovenko ugnala Nemka Viktoria Rebensburg, na progi, ki jo je postavil njen trener, je bila hitrejša za 14 stotink. Hrovatovo je nato mesto nižje potisnila še Italijanka Federica Brignone, za Rebensburgovo je zaostala za pet stotink. Norvežanka Ragnhild Mowinckel, šesta po prvi vožnji, je odstopila.

Dobro uvrstitev si je zagotovila Italijanka Marta Bassino, s suverenim smučanjem je prevzela vodstvo, Rebensburgovo je ugnala za 74 stotink. Z vrha je ni sklatila Slovakinja Vlhova, imela je 49 stotink zamude in v cilju zavzela drugo mesto. Tako Bassinovo kot Vlhovo je nato premagala Francozinja Worleyeva, pred nastopom Shiffrinove je prevzela vodstvo s 36 stotinkami prednosti. Američanka je v finalu brez težav držala visok naskok . V cilju je imela 1,21 sekunde prednosti pred najbližjo zasledovalko.

Mikaela Shiffrin | Avtor: Epa Epa

Shiffrinova (355) je prevzela vodstvo v veleslalomskem seštevku ter za deset točk prehitela Worleyjevo (345). To so že njene trinajste stopničke v tej zimi in deseta zmaga. Do konca zime lahko postavi nov rekord po številu zmag v eni sezoni. Pri 23 letih ima kot najmlajša v zgodovini že 53 zmag v svetovnem pokalu in je četrta najboljša med ženskami na večni lestvici.

Rekorderka med ženskami, njena rojakinja, deset let in štiri mesece starejša Lindsey Vonn, ki po poškodbi načrtuje vrnitev ob koncu tedna v Cortini d'Ampezzo, ima 82 zmag. Z osmimi veleslalomskimi zmagami je Shiffrinova druga najboljša Američanka. Eno več ima na svojem računu Tamara McKinney.

Rezultate veleslaloma v Kronplatzu si lahko ogledate NA TEJ POVEZAVI.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice