Šport > Zimski športi
12461 ogledov

Tako hude bodo posledice odpovedi tekem v Kranjski Gori

Pokal Vitranc 2019 Saša Despot
Odpoved Pokala Vitranc bo nosila hude finančne posledice.

Za ta čas pretoplo vreme je odneslo tekmovanje alpskih smučarjev za svetovni pokal v Kranjski Gori. Prizadevni kranjskogorski organizatorji so kljub trudu, ko so na progo nanašali zaloge snega, ostali brez 63. izvedbe Pokala Vitranc. Narava je bila močnejša. Dež je odplaknil ves trud. Odpoved pa bo imela številne posledice tudi finančne.

Alpski smučarji so ostali brez odločilnih tekem v veleslalomu in slalomu pred finalom sezone, ljubitelji zimskih športov so ostali brez užitka ob gledanju najboljših smučarjev na svetu, poznal se bo izpad pri oglaševanju, glas o Sloveniji se ne bo razširil po svetu več deset milijonom gledalcev pred televizijskimi in drugimi zasloni, ki bi sicer spremljali smučarske boje, Kranjska Gora pa je ostala tudi brez prihodkov od prodaje vstopnic in oddanih zasebnih in hotelskih sob.

Kljub odpovedi Kranjska Gora s poligonom v Podkorenu ostaja eno najbolj zanesljivih prizorišč svetovnega pokala. Odpovedi so že bile, večina pa jih je bila še pred selitvijo Pokala Vitranc v Podkoren in spremembo termina na marec z decembrsko-januarskega. Nazadnje so zaradi z vremenom pogojenih težav in razmer Pokal Vitranc odpovedali pred več kot dvema desetletjema.

Ob tem treba izpostaviti eno izjemo. Pred štirimi leti je bila Kranjska Gora marca pripravljena na prihod alpskih smučarjev z brezhibno pripravljeno progo ter ob optimalnem vremenu, a so tekmovanje morali odpovedati. Razlog odpovedi je bil povezan s pandemijo novega koronavirusa, ko se je znotraj svetovnega pokala za moške razširila potencialna nevarnost prenosa virusa.

Pokal Vitranc 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Predstavniki organizatorjev so bili na odpoved pripravljeni, tako leta 2020 kot tudi letos. Že pred štirimi leti so imeli pri tuji zavarovalnici zavarovano v primeru tveganj odpovedi tudi za primer višje sile, kot je bila takratna svetovna zdravstvena kriza. Tudi za letošnjo odpoved imajo poskrbljeno kritje tveganj odpovedi zavarovano pri tuji zavarovalnici.

Kljub temu so razsežnosti odpovedi tekmovanja številne in na vseh možnih področjih. V Kranjski Gori so v treh dneh dogajanja pričakovali množico obiskovalcev in turistov, vse bi se začelo že v petek z ekshibicijsko tekmo Grubinim memorialom ter nadaljevalo v soboto s tekmovalnim in zabavnim delom, načrtovali so veliko zabavo po smučanju, apres ski, in v nedeljo z zaključkom. Štefan Hadalin pa bi v soboto odpeljal svojo poslovilno vožnjo kot uradno slovo ob koncu tekmovalne kariere.

Za organizacijo tekmovanja stoji domači kranjskogorski smučarski klub, ki deluje povsem ljubiteljsko. Gre za prostovoljce, vsako leto pa od Pokala Vitranc ostane nekaj denarja klubu za njegovo delovanje. Tega priliva letos ne bo. Ravno tako si alpske discipline vsako leto iz dela prihodkov iz naslova Vitranca zagotavljajo del potrebnih sredstev za financiranje programov.

Alpske smučarje pred koncem sezone svetovnega pokala 24. marca čakajo le še štiri tekme, in sicer v slalomu, veleslalomu, superveleslalomu in smuku. Na finalu sezone v Saalbachu, kjer imajo pravico nastopa le najboljših 25 v vsaki od disciplin, bosta od Slovencev nastopila peti najboljši veleslalomist Žan Kranjec in Miha Hrobat, ki je v smukaškem seštevku 22.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Ender3 18:39 07.marec 2024.

    Ja organizatorji bo treba organizirat štrajk kot, zdravniki. Ni druge, ko gre za lahko pridobljen denar ..

  • sam1 16:44 07.marec 2024.

    Evo ga na,pa bo spet razlog za slabo stanje v državni blagajni-ampak za posamezne vidne osebke bo sigurno poskrbel dobri mož Han in jim dal nekaj žepnine,da ne bodo lačni......

  • Avatar MK_NSFW
    MK_NSFW 14:16 07.marec 2024.

    Ministrstvo za gospodarstvo in šport bi pod Hanom dalo organizatorjem nekaj 100 tisoč EUR denarja. Tako, da ravno ljubiteljski organizatorji tole niso....

Sorodne novice