Šport > Zimski športi
9145 ogledov

Nadaljuje se meteorski vzpon Tilna Bartola

tilen bartol Epa Bartol je vpisal drugo daljavo (130 m) kvalifikacijske serije.
Slovenske barve bo na tretji tekme novoletne turneje v Innsbrucku branilo vseh sedem tekmovalcev, ki so nastopili v kvalifikacijah.

Na tretji postojanki 66. novoletne turneje si je nastop na tekmi zagotovilo sedem orlov. Najbolje se je odrezal Tilen Bartol, ki je dosegel drugo daljavo kvalifikacij in pristal na 9. mestu (130 m). Jernej Damjan je bil 10. (128,5 m), Žiga Jelar 22. (124 m), Peter Prevc 26. (123,5 m), Timi Zajc 29. (121 m), Nejc Dežman 35. (123 m) in Domen Prevc 46. (120,5 m).

Innsbruck, kvalifikacije (M), izidi

Kvalifikacije je dobil Japonec Junshiro Kobayashi (131 m) pred Poljakom Kamilom Stochom (127,5 m) in Nemcem Richardom Freitagom (125 m). Bartol je po dveh nastopih novoletne turneje v Oberstdorfu oziroma Garmisch-Partenkirchnu skupno deveti, Damjan 11.

Pari slovenskih skakalcev

Tekmo bo odprl Peter Prevc, ki bo izzival Poljaka Jakuba Wolnyja, Jelarja bo izzival Nemec Pius Paschke, Zajc bo izzival Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja, Dežman bo izzival Norvežan Andreasa Stjernena, Damjana bo izzval domačin Clemens Aigner, Bartola še drugi domačin, Clemens Leitner, Domen Prevc pa bo znova skušal zagreniti življenje Stefanu Kraftu.

Tilen Bartol je s 16. mestom v Oberstdorfu dosegel najboljši izid v karieri, v Ga-Paju je to uvrstitev popravil kar za 11 mest in pristal na petem. Tudi v Innsbrucku je dokazal, da je kandidat za najvišja mesta.

Slovenci 100-odstotni (kvalifikacije)

V kvalifikacijah je od sedmerice Slovencev prvi nastopil Nejc Dežman in si s 123 metri zagotovil nastop na tekmi. Krajši je bil Domen Prevc s 120,5 metra, a je tudi on hitro ob slabših skokih tekmecev prišel do uvrstitve na četrtkovo preizkušnjo.

Bolj prepričljiv je bil Žiga Jelar (124 m), ki je s številko 32 celo prevzel vodstvo. Enak točkovni izid kot Jelar je dosegel Gregor Schlierenzauer (121 m), oba pa je prehitel Constantin Schmid (124,5 m).

žiga jelar | Avtor: Epa Epa

Timi Zajc je moral dolgo čakati na svoj nastop in s 121 metri postal četrti slovenski udeleženec tekme v Innsbrucku.

Organizatorji so v želji po izpeljavi kvalifikacijske serije pohitrili dogajanje, tako da je bil kmalu na vrsti Tilen Bartol. Najuspešnejši orel tekoče novoletne turneje je dosegel najdaljšo daljavo doslej (130 m) in zlahka prevzel vodstvo.

Solidno je nastopil Peter Prevc (123,5 m) in se uvrstil na tekmo. Bartola je s krajšo daljavo za 0,2 točke premagal Stefan Hula (129 m).

Popoln izkupiček slovenske reprezentance je potrdil Jernej Damjan (128,5 m), ki je zaostal 0,1 točke za Bartolom oziroma 0,3 za Hulo. Vodstvo je kmalu prevzel Dawid Kubacki (129,5 m), ki ga je nato z daljavo kvalifikacijske serije prehitel kasnejši zmagovalec kvalifikacij Junshiro Kobayashi (131 m).

Vreme mešalo štrene (trening)

Na prvi avstrijski postaji novoletne turneje v Insbrucku so imeli skakalci nekaj težav z vetrom, zato se je prvi trening začel s polurno zamudo, drugi pa je bil prekinjen po več kot polovici skakalcev, ko je drugi najboljši rezultat sicer držal Nejc Dežman. Ta je pred tretjo tekmo turneje zamenjal Anžeta Semeniča.

Na prvem treningu se je sicer od slovenskih skakalcev znova najbolj izkazal Tilen Bartol, ki je v Garmischu presenetljivo osvojil peto mesto na tekmi. S 124,5 metra je tudi na treningu zabeležil peto daljavo, šest metrov daljši skok je prikazal vodilni na turneji Kamil Stoch.

domen prevc | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice