Šport > Zimski športi
10 ogledov

Tino prehitela le Vonnova: 2. mesto!

tina maze
1/13
Reuters
Tina Maze je na smuku za svetovni pokal alpskih smučark v italijanski Cortini d'Ampezzo zasedla drugo mesto in 43 stotink sekunde zaostala le za Američanko Lindsey Vonn. Tretja je bila rojakinja slednje, Leonne Smith (+0,89). Mazejeva se je še utrdila v vodstvu svetovnega pokala. Ilka Štuhec, druga Slovenka, je bila 31. (+3,30).

Mazejeva je v Cortini zaostala le za branilko velikega kristalnega globusa. Po prvih stopničkah v smukih v sezoni je sedaj v seštevku discipline tretja ter je med prvo trojico v seštevkih vseh disciplinah alpskega smučanja. V tej zimi je bila prav tako med prvo trojico v vseh disciplinah. Prvo zmago v sezoni v smuku in drugo v karieri ji je odvzela Vonnova, ki je slavila petič v sezoni in oseminpetdesetič v karieri. Do prvega mesta je tokrat prišla predvsem po zaslugi izvrstnega spodnjega dela, ko je v štiridesetih sekundah pridobila četrt sekunde; pred tem je imela pri merjenih časa med osmimi in 17 stotinkami naskoka pred Mazejevo.

"Super izid, škoda za zadnji del, kjer sem naredila dve manjši napaki. Vedela sem, da potem ne bom imela dovolj hitrosti do cilja. To se je pokazalo tudi na koncu, ko je Vonnova smučala brez napak in dobro opravila svojo nalogo. Nanjo je potrebno računati. Na današnji tekmi so bili valovi na progi drugačni kot na treningu, mogoče sem ravno zato naredila napake, ker sem preveč pritiskala na smuči ravno na valovih. Smo pa že na ogledu videli, da bo bolj trda podlaga kot na treningih. Glede na to, da naj bi bil smuk moja najslabša disciplina, je današnji dosežek nekaj enkratnega. Potrebno je bilo napadalno smučati in to mi je uspelo. Uživam, ker smučam tako dobro kot že dolgo ne. Tudi v smuku mi je zato prijetno tekmovati. Jutri je nov dan in nova priložnost. Pričakovanja pa so vedno visoka. Potrebno bo smučati trezno in osredotočeno," je povedala Mazejeva.

Črnjanka je odločno odpeljala klasični ženski smuk in se izognila tudi mesta, kjer je tekmo predčasno končala Švicarka Nadja Kamer, ki je zgrešila vratca po najhitrejšim merjenjih časa. Nastopila je tik pred Mazejevo, nedolgo zatem pa je drugič zapored odstopila tudi Nemka Maria Höfl Riesch. Slednja je v torek vodila po prvi vožnji nočnega slaloma, vendar v Flachauu ostala brez uvrstitve. Kljub temu je ostala druga v seštevku pokala, vendar je ostala pri 744 točkah. Mazejeva (1414) ima sedaj že 670 točk prednosti. Tretja je Avstrijka Anna Fenninger (630), tokrat šestouvrščena, na četrto mesto pa je napredovala Vonnova (604). Vonnova ima v smuku na čelu 340 točk, druga je njena rojakinja Stacey Cook (211), Mazejeva pa je tretja (189).

Vonnova vse bližje Moser-Pröllovi

Vonnova je dosegla 29. zmago v smukih ter sedaj na večni lestvici zmagovalk le še za štiri prva mesta zaostaja za Avstrijko Annemarie Moser-Pröll (62 zmag). Osemindvajsetletna Američanka je bila prvič na najvišji zmagovalni stopnički po slavju na superveleslalomu v St. Moritzu 8. decembra lani in nato po skoraj enomesečnem premoru. "Lepo je biti ponovno na vrhu. Zelo sem se morala boriti v prejšnjih tednih, vendar pa na srečo nisem izgubila samozavesti. Toda Cortina je zame skoraj kot drugi tekmovalni dom takoj za kanadskim Lake Louisom," je dejala Američanka, ki je v Cortini zmagala sedmič, v Lake Louisu pa je nanizala 14 slavij, tudi na vseh treh tekmah v tej zimi.

Massi: ''Žal je bila napaka spodaj usodna''

"Zelo dobro je Mazejeva odpeljala v zgornjem delu, žal pa je bila napaka spodaj usodna. Toda drugo mesto v smuku v Cortini, kjer nismo nikoli blesteli, je izvrsten rezultat. Serviser je napravil veliko delo, jutri pa je še ena tekma, na kateri lahko Mazejeva naredi nov velik izid," pa je napovedal Andrea Massi, vodja ekipe Tina Maze.

V nedeljo bo v Cortini na programu še superveleslalom, potem pa se bodo naslednji konec tedna smučarke na mariborskem Pohorju merile na slalomu in veleslalomu za Zlato lisico.

Alpsko smučanje, svetovni pokal, Cortina d'Ampezzo, smuk (Ž), rezultati:

Komentarjev 2
  • zic 14:43 19.januar 2013.

    čestitke iz dna srca!!!!! delo delo in še enkrat delo in pridejo uspehi!!!!

  • Lavdan 11:57 19.januar 2013.

    Vse čestitke Tini. Bravo.

Sorodne novice