Šport > Zimski športi
4571 ogledov

To je o Mikaeli Shiffrin povedal legendarni Stenmark

Ingemar Stenmark Profimedia Ingemar Stenmark.
Ingemar Stenmark je na belih strminah prevladoval v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Zadnjo zmago je vpisal 19. februarja 1989, pred 34 leti, šest let preden se je rodila Shiffrin.

Smučarska legenda Ingemar Stenmark verjame, da bo Mikaela Shiffrin prva oseba, ki bo osvojila sto zmag v svetovnem pokalu v alpskem smučanju. "Mislim, da lahko zmaga na več kot sto tekmah," je 66-letni Šved povedal za ameriško tiskovno agencijo AP, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Seveda je vse odvisno od tega, koliko let bo nadaljevala kariero. Zagotovo pa bo dosegla sto zmag." Stenmark je v karieri dosegel 86 zmag v svetovnem pokalu, 27-letna Američanka jih ima trenutno 85 v svetovnem pokalu.

Shiffrin lahko izenači in preseže Stenmarkov rekord na prihajajočih tekmah svetovnega pokala od 3. do 5. marca v Kvitfjellu na Norveškem. Na sporedu sta dva superveleslaloma in en smuk.

"Veliko boljša je, kot sem bil jaz," je dejal Stenmark. Sloviti Šved, ki je smučal za smučkah begunjskega Elana, sebe ne more in noče primerjati z ameriško šampionko.

"Ima vse. Ima dobro fizično moč, dobro tehniko, močno glavo. Mislim, da je kombinacija vsega tega tisto, kar jo dela tako dobro. Prav tako sem navdušen, da ji gre dobro tako v slalomu, pa tudi v superveleslalomu in smuku. Nikoli ne bi mogel biti tako močan v vseh teh disciplinah," je povedal dvakratni olimpijski prvak, ki je vse svoje zmage osvojil v tehničnih disciplinah.

Mikaela Shiffrin | Avtor: Profimedia Profimedia

Ingemar Stenmark je na belih strminah prevladoval v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Zadnjo zmago je vpisal 19. februarja 1989, pred 34 leti, šest let preden se je rodila Mikaela Shiffrin.

Stenmark je 40 zmag vpisal v slalomu, 46 pa na tekmah v veleslalomu. Shiffrin je 52 zmag dosegla v slalomu, 19 jih je zbrala na veleslalomskih tekmah, dve zmagi ima s paralelnega slaloma, tri s paralelnih mestnih tekem, ob tem pa je petkrat slavila v superveleslalomu, trikrat v smuku in enkrat v alpski kombinaciji.

Stenmark je na svetovnih prvenstvih dosegel pet zmag, Shiffrin ima po svetovnem prvenstvu v Méribelu sedem naslov svetovne prvakinje. Sloviti Šved zelo dobro pozna številke, saj uživa v spremljanju Američanke.

"Večino tekem si ogledam," je dejal v videoklicu iz svojega doma v bližini Stockholma. "Da postaneš tako dober smučar, moraš imeti rad smučanje, ona pa ima dober stik s snegom, dober občutek. Prilagodi se lahko vsem vrstam različnih snežnih razmer."

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 12:39 28.februar 2023.

    stenmark je najboljši za vedno. ampak so ga avstrici potunkal. ker je bil tako dober so spremenili pravila in mu onemogočili zmagovanje z izgovorom da je tekmovanj epreveč dolgočasno, ker samo on zmaguje. ko pa je Hirscher 8 osvojil skupni ...prikaži več pokal pa ni bilo prav nič dolgočasno. in še eno morate si zapomnit, takrat ni bilo superveselsaloma, bil je smuk, slalom in veleslalom in par kombinacij in pika. danes v eni sezoni lahko nabereš 2x tolk zmag kot takrat. on car vseh carjev.