Šport > Zimski športi
4487 ogledov

Toliko bo zaslužil najboljši letalec v Planici

Planica 2017 Saša Despot
Novost, ki bo popestrila sklepno dejanje svetovnega pokala v smučarskih skokih.

V Planici bo na letošnjem finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih zmagovalec v skupnem seštevku dobil 20.000 švicarskih frankov (17.000 evrvo) za predvidenih sedem uradnih skokov, kar je novost.

V sredo bodo med 10. in 11. uro pripravili tradicionalni preizkus letalnice. Organizatorji pričakujejo lepo vreme med tekmovanjem konec prihodnjega tedna.

Predsednik organizacijskega komiteja Planica Drago Bahun je dejal, da z uvedbo dodatne nagrade za vse skoke v Planici želijo tako za tekmovalce kot tudi za gledalce zagotoviti zanimivo tekmovanje od prvega do zadnjega dneva.

Proračun Planice je letos postavljen na okrog 2,5 milijona evrov, je dejal Bahun in dodal: "Ocenjujemo, da bo vseh obiskovalcev nekje med 60 in 70.000 v štirih dneh, kar je primerljivo s prejšnjimi leti."

Jelko Gros | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Vodja tekmovanja Jelko Gros je povedal, da so lani v tem času na letalnici delali le še zaključne popravke, ker jim je šlo vreme bolj na roko, kot letos. "Tako kot lani smo pripravili 5000 kubičnih metrov snega, ker nismo vedeli, kakšno bo vreme dva tedna pred tekmo. Zato smo morali odstraniti rekordne količine snega iz skakalnice, poleg tega pa se obetajo konec tedna nove snežne padavine. Kljub temu je letalnica več ali manj pripravljena, opravljajo se zadnje meritve doskočišča. Prvi polet bo po programu v sredo," je nanizal Gros.

Gros je dejal, da bi lahko le vzgonski veter v zadnjem delu leta najboljših podaljšal polete v Planici glede na prejšnja leta, saj ima letalnica iste značilnosti, kot v zadnjih letih, ko je primat, kar se dolžine poletov tiče, prevzela letalnica v norveškem Vikersundu.

Izpostavil je, da je Planica sedem, kot se uradno imenuje dodatna denarna nagrada, uvedena tudi zato, ker bo letošnja sezona, kar se vrha skupne razvrstitve tiče, verjetno odločena že na norveški turneji konec tega tedna.

"Vsako leto v zadnjem obdobju se iz Norveške pojavljajo pobude, da bi se sezona svetovnega pokala zaključila kar tam. Toda ko vidijo, da je 5000 ali največ 10.000 gledalcev v nedeljo na zaključku norveške turneje v Vikersundu, te govorice potihnejo, kar je to veliko manjša številka, kot na finalu v Planici," je dodal Gros.

Drago Bahun izpostavil, da je z oživitvijo nordijskega centra sedaj Planica živa vse leto. Obiskovalce so pozvali, da v dolino Pod Poncami pridejo z javnim prevozom, posebno ponudbo so pripravile tudi Slovenske železnice; od postaje na Jesenicah do letalnice pa bodo vozili posebni avtobusi. Iz Kranjske Gore v Planico bo zagotovljen tudi krožni prevoz.

Franci Petek | Avtor: Reševalni pas/Twitter Franci Petek. Reševalni pas/Twitter

Direktor Smučarske zveze Slovenije in nekdanji svetovni prvak v skokih Franci Petek je na novinarski konferenci v muzeju Slovenskih železnic v Ljubljani dejal, da je vesel, da je že vse nared za tekmovanje in da se obeta novo lepo tekmovanje.

Župan Kranjske Gore Janez Hrovat pa je omenil, da je ta občina v tej zimi gostila že dve veliki tekmi svetovnega pokala na Vitrancu, tako tradicionalno moško tekmo alpskih smučarjev kot nadomestno za Zlato lisico, ker so bile v Mariboru razmere za izvedbe zaradi pretoplega vremena neustrezne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice