Šport > Zimski športi
435 ogledov

Trener: Kranjec je ta čas lahko sekundo pred tekmeci

žan kranjec Epa
Junak sobotnega veleslaloma je strnil vtise po svoji drugi zmagi v svetovnem pokalu.

Slovenski smučarski junak minulega vikenda Žan Kranjec je v Ljubljani stopil pred novinarje in strnil vtise po sobotni zmagi na prestižnem veleslalomu v švicarskem Adelbodnu. Zmaga v Bernskem višavju je 27-letniku prvič v karieri prinesla tudi rdečo majico vodilnega v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala alpskih smučarjev.

Kranjec je minulo soboto po nekaj več kot letu dni spet stopil na najvišjo stopničko svetovnega pokala. Po šestem mestu v prvi vožnji je v drugo sledil popoln napad, ki se mu je kljub nekaj napakam bogato obrestoval.

Smučar iz Bukovice pri Vodicah je bil celo na robu odstopa, a se je, zahvaljujoč tudi odlični fizični pripravljenosti, vsakič znova izvlekel in na koncu tudi zmagal. "Zelo sem zadovoljen in ponosen nad samo predstavo," se je v Ljubljani na zmago še enkrat ozrl Kranjec in dodal: "Vedno pogledam svoje vožnje, že zaradi analize, a redko jih pogledam večkrat. S sobotno drugo vožnjo sem bil zelo zadovoljen. Ne zgodi se velikokrat, da si rečem, da sem nalogo opravil tako, kot jo moram, da sem res pokazal vse, kar znam. Priznam, večkrat sem si ogledal ta posnetek."

Na vprašanje, zakaj si je tokrat v finalu upal tako tvegati, je Kranjec odvrnil, da je na to vplivalo več dejavnikov. "Po prvi vožnji sem bil šesti, a razlike so bile majhne. Vseeno sem vedel, da lahko zmagam, lahko pa padem tudi precej nazaj. Že na startu sem se počutil dobro. Po eni strani me je gnala rezultatska želja, tovrstna motivacija, po drugi strani sem se pa zelo dobro počutil in želel gristi do konca. Sicer si nisem mislil, da bo po vseh napakah na progi dovolj, pa se je vse poklopilo."

Žan Kranjec | Avtor: Epa Epa

Izkušeni smučar je dodal, da si pred sezono ni zadal konkretnih rezultatskih ciljev, vendar si v prvi vrsti želi, da je konkurenčen za vrh. "Na vsaki tekmi si želim biti v vrhu, a najprej je treba odsmučati, kot znam. A zdaj sem na takšni ravni, da če pokažem to, kar znam, sem lahko na vsaki tekmi med najboljšimi ali celo najboljši," je samozavestno, a umirjeno razlagal Kranjec, ki je prvič v karieri v rdečem, do konca sezone je še pet veleslalomskih tekem.

"Res je to prvič v karieri, vesel sem in ponosen, da gre sezona za zdaj po takšni poti, ampak ne sme se pa nič spremeniti v smislu same priprave oziroma načina, kako se lotiti posamezne tekme. Skušal bom nadaljevati sezono tako, kot sem jo začel in upam, da bomo na koncu veseli."

"Žan je najboljši na svetu"

Njegov trener Klemen Bergant je dodal, da so razlike med najboljšimi zelo majhne. "Včasih so bile tri desetinke majhne, zdaj pa to lahko pomeni tudi sedem mest. Res pa je, da so v vrhu najboljši. Ogromno tekmovalcev se menja med sabo. Krog favoritov je velik. Dejstvo je, da je Žan v zadnjih letih zelo dozorel. Tudi v tem, kako nastopa pred novinarji, kako opravi vse te obveznosti ... Dozorel je, pameten je, pokazal pa je tudi, da je iz pravega testa. Ker, roko na srce, se mi o tem, kar je Žanu uspelo v soboto, pogovarjamo dnevno," je dejal trener.

"Mi vemo, da je Žan najboljši veleslalomist na svetu, on ve, da je najboljši veleslalomist na svetu, a še vseeno je treba to pokazati tudi na tekmi. Z njegovo idealno vožnjo je Žan ta čas sekundo pred tekmeci. Toliko je boljši od ostalih," je dodal Bergant.

žan kranjec | Avtor: Epa Epa

Simpatični smučar je obenem razkril, da si vseeno raje ogleda sobotno finalno vožnjo Adelbodna, kot tisto pred letom dni v Salbachu, ko se je prvič v karieri povzpel na najvišjo stopničko: "V Salbachu sem dosegel prvo zmago, Adelboden je največja klasika za veleslalom. V obeh primerih sem v drugem teku naredil popolni napad, obakrat z nekaj napakami. Težko rečem, na katero sem bolj ponosen, na obe v smislu tega, da sem v finalu obakrat prikazal vse, kar znam. A morda raje pogledam drugi tek Adelbodna kot pa Salbacha."

Komentarjev 1
Sorodne novice