Šport > Zimski športi
6271 ogledov

Trenerju slovenskih skakalcev postavljen ultimat!

Gorazd Bertoncelj
Po polomu slovenskih skakalcev na 67. novoletni turneji, najslabšem nastopu v zadnjih desetih letih, je bil predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič danes precej nedvoumen: strokovno vodstvo ima na voljo za izboljšanje rezultatov le še dve postojanki svetovnega pokala - v Predazzu in Zakopanah.

Ljubo Jasnič je bil na današnji novinarski konferenci v Ljubljani zelo jasen in je strokovno vodstvo skakalcev na čelu z glavnim trenerjem Gorazdom Bertoncljem postavil pred dejstvo. "Počakali bomo še Predazzo in Zakopane, če ne bosta ti dve postojanki prinesli izboljšanja rezultatov, bomo povlekli radikalne poteze," je napovedal predsednik zbora in odbora ter dodal, da se bodo v iskanju morebitnih kadrovskih rešitev obrnili le na domačo stroko: "Imamo dovolj kakovostnega kadra, a počakajmo. Predvsem menim, da se bo moral z nasveti in izkušnjami bolj vključiti tudi Goran Janus, nenazadnje je športni direktor reprezentance. Mora pomagati. Od njega pričakujemo, da bo nekak nadzornik reprezentance."

Ljubo Jasnič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Cilji niso bili doseženi. Pustimo, koliko je imel pri tem prste vmes tudi Murphy vse od lanskega maja, če malo analiziramo. Najprej je prišla poškodba Petra Prevca, ki je bil le nekako hrbtenica vsega, do nedavne poškodbe Eme Klinec. En del je tudi posledica te smole. Ampak ne glede na to, vodstvo je zato, da poskrbi, da se napake ne dogajajo, da poskrbi za opremo, da zadrge delujejo, da so smuči pravilno namazane ... Vse mora biti urejeno. Skakalec mora imeti v glavi le svoj skok. Brez tega ne bo šlo. To je profesionalizem in to moramo doseči," je še dejal Jasnič in dodal, da si fantje zaslužijo več.

Timi Zajc Novoletna turneja Šport Jeza in razočaranje v slovenskem taboru

Slovenci, najboljša uvrstitev ekipe na 67. turneji je bila po težavah z opremo na zadnji postojanki v Bischofshofnu in polomu slovenske vrste končno 20. mesto sicer edinega konstantnega skakalca to zimo Timija Zajca, preostala dva Bertoncljeva aduta Domen in Peter Prevc sta se morala posloviti že po polovici tekmovanja, so že "pozabili" turnejo in so usmerjeni naprej. Kljub neuspehu selektor Bertoncelj vztraja pri visokih ciljih, ki jih je začrtal za sezono.

Gorazd Bertoncelj | Avtor: Profimedia Profimedia

"Novoletna turneja se ni izšla po željah, imeli smo visoke cilje in Timi je bil po treh prizoriščih v odličnem položaju, z njim smo lahko na prvih treh tekmah zadovoljni. Tudi z Anžetom Laniškom v Innsbrucku ter Anžetom Semeničem v Bischofshofnu," je dejal Bertoncelj in nadaljeval: "Bilo je slabo, a malo smo prespali, premislili, in takoj misli usmerili naprej. Danes so fantje že opravili trening - ali v Planici ali v telovadnici. Prepričan sem, da se bodo rezultati že na naslednjih tekmah izboljšali."

Bertoncelj je še dodal, da sam pri sebi zaradi slabšega uvoda v sezono ne čuti dodatnega pritiska, da verjame v delo, ki so ga zastavili z ekipo. Prav tako je šele od novinarjev izvedel, da ga je Jasnič postavil pred ultimat in mu dal na voljo za izboljšave le še dve postojanki svetovnega pokala. Poleg tega je zavrnil tudi idejo o Janusu kot nekakšnem nadzorniku: "Z Jasničem se nisva nič pogovarjala. Mi imamo svojo strokovno ekipo in nas je dovolj v strokovnem štabu. Enostavno ... napake se nam ne smejo več dogajati, da nimamo potem trapastih izgovorov."

gorazd bertoncelj Najslabše v 10 letih Šport Bertoncelj: Popolnoma smo razočarani

Svetovni pokal se bo nadaljeval konec tedna v italijanskem Predazzu, kamor bo Bertoncelj odpeljal dva povratnika po poškodbah Petra Prevca in nedavnega zmagovalca tekme celinskega pokala Tilna Bartola, Timija Zajca, Anžeta Laniška, Anžeta Semeniča in Jerneja Damjana. Bertoncelj računa, da napak ne bo več in bodo fantje pokazali takšne skoke kot na treningih.

Komentarjev 7
  • Majazmaja 10:53 09.januar 2019.

    Kaj pa, če bi končno odstavili g. Jasniča? Čas se mu je že zdavnaj iztekel, groziti nekomu je primitivno in nedopustno. Lani je na najgrši možni način odslovil g. Janusa, ker so bili (pre)slabi (?) rezultati in ker ga nekateri ...prikaži več tekmovalci niso marali (?), danes javno grozi g. Bertonclju. Ne zna upravljati s kadrom in izgublja glavo. Kaj pa, če bi poklicali g. Bajca in mu dali možnost, da sestavi ekipo? Aja, g. Bajc zahteva disciplino v vodstvu in pri tekmovalcih, to pa tu očitno ne gre.

  • Janez Janezz 10:30 09.januar 2019.

    A stopa Jasnič malo po stopinjah Mandarića. Janus bo nadziral delo, včeraj je bil pa ostavljen zaradi ,,,,,,, Namesto, da bi se pogovoril z Bertoncljem se duva v medijih in grozi z ukrepi. Govori o profesionalnosti, sam pa se ponaša ...prikaži več popolnoma diletantsko. Pot rešitve, odhod Jasniča in z novim vodstvom mirno delo, brez groženj.....

  • Lavdan 08:04 09.januar 2019.

    Kup velikih besed, a rezultata na žalost ni.