Šport > Zimski športi
7178 ogledov

Umrl mož, ki je spremenil alpsko smučanje

Bob Beattie twitter
Alpsko smučanje z njegovo pomočjo zdaj povsem drugačno.

V starosti 85 let je v nedeljo umrl Bob Beattie. Ta je konec petdesetih let prejšnjega stoletja vodil smučarsko ekipo univerze Colorado, kasneje pa je postal glavni trener ameriške reprezentance. Pod njegovim vodstvom so Američani osvojili prvo moško olimpijsko kolajno na ZOI 1964 v Innsbrucku.

A Beattie je zaslužen tudi za revolucionarno spremembo v alpskem smučanju. Skupaj z legendarnim francoskim trenerjem Honorom Bonnetom in novinarjem Sergom Langom je soustanovitelj svetovnega pokala.

Mölgg Moelgg Maze Sölden veleslalom trening pogovor Konec kariere Šport Ilka v novi sezoni brez številnih tekmic, slovo tudi Slovenca

"Bil je inovator, vizionar, bil pa je tudi dovolj vztrajen, da je svoje ideje spremenil v realnost. Mnogim je bil trn v peti. Nekaterim niso bile všeč stvari, ki jih je počel in kako jih je počel, a že veliko uspešnih ljudi si je na svoji poti ustvarilo sovražnike. Lahko je kritizirati. A če pogledate nazaj, je povsem spremenil smučarski šport. Še zlasti v ZDA," je pred časom o njem dejal nekdanji član reprezentance Billy Kidd, ki je leta 1964 v Innsbrucku osvojil srebro v slalomu.

Bob Beattie | Avtor: twitter twitter
Beattie je bil do konca življenja povezan z alpskim smučanjem, večkrat je kritiziral FIS, svetovni pokal in ameriško smučarsko zvezo.

"Počivaj v miru. Izjemen in karizmatičen človek, ki je naredil tako veliko za smučanje. Pogrešali te bomo," je na twitterju zapisala Lindsey Vonn.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice