Šport > Zimski športi
1227 ogledov

Neverjetno, kaj počne Shiffrinova, polom Slovenk

Ana Bucik Epa
Sljeme nad hrvaško prestolnico je bilo prizorišče pete klasične slalomske preizkušnje sezone za dekleta.

Po prvi vožnji slaloma v Zagrebu je vodila Mikaela Shiffin pred Wendy Holdener (+1,15) in Petro Vlhovo (1,34). Finalna vožnja je minila brez slovenske predstavnice. Neja Dvornik je bila na prvi progi 32. (+4,96), Maruša Ferk 33. (+5,00), Ana Bucik 48. (+6,04), Meta Hrovat pa je odstopila.

Salomsko tekmo je sicer odprla Švicarka Wendy Holdener in zelo dolgo progo presmučala s časom 1:00;85. To je bil odličen dosežek, saj se ji nobena od naslednjih treh tekmovalk ni uspela približati na manj kot sekundo in dve desetinki. Petra Vlhova je nastopila s startno številko pet. Večji del proge je bila dobro desetinko hitrejša od vodilne Švicarke, v spodnjem delu pa je nekaj izgubila in zaostala 19 stotink.

Takoj za njo se je na progo podala Mikaela Shiffrin in tako kot že ničkolikokrat doslej pometla s konkurenco. Prednost je stopnjevala od starta do cilja (-0,30, -0,55, -1,15) in vodstvo prevzela s kar 1,15 sekunde prednosti pred Holdenerjevo. Kar štiri smučarke iz elitne sedmerice so za Američanko zaostale več kot dve sekundi - Anna Swenn Larsson (+2,09), Frida Hansdotter (+2,36), Katharina Liensberger (+2,55) in Bernadette Schild (+3,36).

mikaela shiffrin Paralelni slalom Šport Shiffrinova premagana, šok v moški konkureci

Na startu so bile štiri Slovenke. Ana Bucik je imela startno številko 21. Do prvega merjenja časa si je pridelala dobri dve sekundi zaostanka, tega je do drugega vmesnega časa podvojila in ga do cilja povečala na 6,05 sekunde. Dosegla je najslabši čas med vsemi tekmovalkami dotlej.

Maruša Ferk je bilo nekoliko hitrejša od rojakinje, a tudi daleč od vidnejšega rezultata. Ob prvem merjenju je zaostala 1,64 sekunde, ob drugem 2,96, ob koncu pa okroglih pet sekund. Neja Dvornik je bila s 4,96 sekunde zaostanka najhitrejša Slovenka. Finale je zgrešila za 18 stotink. Meta Hrovat je odstopila po nekaj vratih. 

Shiffrinova brez težav do četrte zmage

V drugi vožnji je Vlhova prehitela Holdenerjevo, Shiffrinova pa je z lahkoto še četrtič zmagala na tekmi nad Zagrebom. Slovakinjaa je na drugem mestu zaostala 1,25 sekunde, tretja Švicarka pa že 1,75.

To je bila Američankina peta zmaga v tej zimi na klasičnih slalomih. Skupno v svetovnem pokalu ima že 52 zmag, števec slalomskih zmag je premaknila na številko 37. Ogrožen je tako primat slovitega Šveda Ingemarja Stenmarka, ki je v svoji karieri zbral 40 zmag na slalomih v svetovnem pokalu.

"Veliki zaostanki so bili posledica dolge proge, kar 74 zavojev so imele punce na prvi progi, tako so se napake kopičile iz zavoja v zavoj. Punce se žal ne pripravijo tako daleč, da bi tekmovale. To je smučanje brez rizika, v pasivnem položaju, samo, da pripeljejo skozi cilj. S tem se ne more iziti, pritisk ostalih punc, ki tvegajo, je enostavno prevelik," je o nastopih svojih varovank dejal glavni trener slovenske ženske vrste za tehnične discipline Denis Šteharnik.

Slovenski trener na naslednjih tekmah ne načrtuje revolucionarnih sprememb, upa pa, da dekleta ne bodo vrgla puške v koruzo in da bo v drugi polovici januarja bolje in da se bodo dobro pripravile na domačo preizkušnjo v Mariboru za Zlato lisico.

Naslednja slalomska tekma bo že v torek pod žarometi v Flachauu. S strmino Rdeči spust na Sljemenu se bodo v nedeljo pomerili tudi moški, na startu slaloma bosta tudi Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Ana Drev Tako ne bo šlo Šport Šteharnik jih je pošteno napel Slovenkam
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.