Šport > Zimski športi
1593 ogledov

Vonnova dobila krila, tekmicam pred OI sporoča ...

lindsey vonn Epa
Ameriška šampionka Lindsey Vonn je pravo formo ujela v najboljšem možnem trenutku.

Najuspešnejša alpska smučarka veh časov Lindsey Vonn je slavila na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala pred začetkom olimpijskih iger v Pyeongchnagu (9. - 25. februar 2018).

Američanka je v soboto in nedeljo dobila dva zaporedna smuka v Garmisch-Partenkirchu ter oddala resno kandidaturo za olimpijski naslov v kraljevski disciplini.

"Ni boljšega kot zmagati dvakrat zapored. To je bil zares popoln konec tedna," je povedala Vonnova, ki bo v Pyeongchangu nastopila v smuku, superveleslalomu in kombinaciji. "Točno takšno pripravo sem si želela pred odhodom v Južno Korejo," je dodala Američanka.

Vonnova je na obeh tekmah premagala Italijanko Sofio Goggio, ki še vedno vodi v smukaški razvrstitvi in ji bo predstavljala glavno konkurenco v boju za olimpijsko zlato. Smučarki je tako v soboto kot v nedeljo ločilo le nekaj stotink.

lindsey vonn | Avtor: Epa Epa

Vonnova se je pretekli konec tedna še bolj približala rekordu Ingermarja Stenmarka, saj je vpisala že 80. in 81. zmago v svetovnem pokalu. Legendarni švedski smučar je na najvišjem nivoju tekmovanja dobil kar 86 tekem in čeprav se je dolgo časa zdelo, da je njegov rekord nedosegljiv, ima Vonnove realne možnosti, da se polasti tega zgodovinskega dosežka.

"Na OI bom šla na 'polno', brez zadrževanja"

"Človek postane kar malo pohlepen. Ko enkrat zmaguješ, si želiš vedno več. Zagotovo bom smučala še eno sezono in videli bomo, kako daleč lahko pridem. Vem, da lahko zmagujem naprej, vendar ne vem, kako dolgo. Zbirala bom zmage, dokler bom lahko, potem pa bomo videli, kakšno bo moja številka," je povedala 33-letna veteranka.

"Ujela sem pravi ritem. Fizično in mentalno se počutim zelo dobro. Vse se je poklopilo, oprema deluje, priprave ne bi mogle biti boljše. Resnično je to najboljši uvod v olimpijske igre. Na OI bom poskušala smučati enako ali še bolje. Na 'polno'. Brez zadrževanja. Dala bom vse od sebe," je napovedala Američanka.

 | Avtor: Print Screen Print Screen
Sobotno zmago je nekoliko skazila huda poškodbe njene reprezentančne kolegice Jacqueline Wiles, ki je zaradi posledic grozljivega padca ostala brez nastopa na olimpijskih igrah. "Težko se je veselili, ko je Jackie v bolnišnici. To je velika izguba za našo ekipo, še posebej zaradi rezultatov, ki jih je dosegala v letošnji sezoni," je povedala Vonnova. 

Ameriški smučarki se zasebno zelo dobro razumeta, tesne prijateljske vezi pa sta stkale v sezoni 2015/2016, ko je Wilesova zaradi pomanjkanja denarnih sredstev grozila z izstopom iz ameriške smučarske zveze. Vonnova jo je takrat imenovala za ambasadarko dobrodelne organizacije Lindsey Vonn Foundation in tako finančno pripomogla k nadaljevanju njene kariere.

"Pomagala je plačati mojo sezono, da bi lahko sledila svojim sanjam," je takrat pojasnila Wilesova, ki od Vonnove ni bila deležne le finančne pomoči. "Lindsey me je vzela pod svoje okrilje. Ona je izjemna mentorica," je dodala 25-letnica.

Komentarjev 1
  • Tupamaros 12:36 05.februar 2018.

    Red Bull ti pač da krila.

Sorodne novice