Šport > Zimski športi
8270 ogledov

Prevc s stisnjeno pestjo, lepše vrnitve si ne bi mogel želeti

Peter Prevc Epa Prevc se je nemudoma otresel rje.
V kvalifikacijah si je nastop na sobotni tekmi v Engelbergu izborilo šest slovenskih predstavnikov. Peter Prevc se je v karavano svetovnega pokala vrnil v velikem slogu.

Na skakalnici v Engelbergu, kjer je v sezoni 2015/2016 dosegel dve zaporedni zmagi, je prvič po poškodbi gležnja nastopil najuspešnejši slovenski skakalec Peter Prevc.

"100-odstotno se moram prebiti na tekmo, 90-odstotno v finale, 80-odstotno pa v 'top 20', za naprej pa še nisem razmišljal," je pred odhodom v Švico dejal skakalni šampion, ki si je Švico izbral zato, ker Engelberg slovi kot najbolj stanovitno prizorišče glede vetra, snega, rutine ...

peter prevc Prevc o Janusu Šport "Mogoče sem izrekel preveč in tega ne bi ponovil"

Dolenjevaščan se je z enomesečno zamudo pridružil reprezentančnim kolegom, ki so letos obiskali že tri prizorišča - Wislo, Ruko in Nižni Tagil. Poleg Prevca so v Engelberg pripotovali še Jernej Damjan, Timi Zajc, Domen Prevc, Anže Lanišek, Žak Mogel in Tomaž Naglič.

Prevc je na treningih pred uradnimi kvalifikacijami skočil 128 oziroma 125 metrov in tako napovedal boj za deseterico.

V kvalifikacijah je nastopilo 63 tekmovalcev. Zmagal je vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Ryoyu Kobayashi, ki je ugnal Stefana Krafta in Roberta Johanssona na tretjem mestu. Kamil Stoch je bil četrti, Karl Geiger pa peti.

Peter Prevc, ki je večji del kvalifikacijske serije preždel na vrhu razpredelnice, je bil na koncu šesti, kar je odličen obet za nadaljevanje sezone in kariere. Dobro formo je z osmim mestom potrdil Jernej Damjan.

Timi Zajc je bil 18., Domen Prevc 23., Anže Lanišek 42., Žan Mogel pa 49. V kvalifikacijah je obstal samo Tomaž Naglič na 54. mestu.

Smučarski skoki (M), kvalifikacij, izidi

peter prevc Smučarski skoki Šport Bertoncelj spregovoril o stanju Petra Prevca

Prvi od sedmih slovenskih predstavnikov se je po smučini spustil Tomaž Naglič, ki je skočil skromnih 114,5 metra. Drugi je s startno številko 14 nastopil Peter Prevc. Dobre občutke s treninga je uspel prenesti v kvalifikacije, saj je skočil kar 132 metrov in se tako zanesljivo uvrstil na tekmo. S prikazanim je bil zelo zadovoljen, saj je po doskoku stisnil pesti. Njegov veliki rival Severin Freund je pristal pri 121 metrih in za Prevcem zaostal več kot 20 točk.

Po nastopu 30 tekmovalcev je bil Prevc edini s skokom preko 130 metrov. S številko 31 je nastopil Žak Mogel (119 m), ki se ni uspel vmešati v boj za najvišja mesta. Kmalu za njim je prišel na vrsto Jernej Damjan in kot drugi tekmovalec v kvalifikacijah preskočil 130 metrov. Skočil je meter manj od Prevca in zasedel drugo mesto za dvojno slovensko vodstvo!

Vodilni Prevc se je še naprej zadovoljno smehljal v izteku skakalnice, medtem ko so skakalci kot po tekočem traku zaostajali za njim. Anže Lanišek je s 120 metri potrdil nastop na sobotni tekmi.

Junshiro Kobayashi je kot tretji kvalifikant preskočil 130 metrov, a zaostal tako za Damjanom kot Prevcem, ki sta vodila tudi po nastopu 50 tekmovalcev.

Vodstvo je nato prevzel Stefan Kraft (134,5) in vse Slovence potisnil mesto nižje. Domen Prevc je skočil 126 metrov in se prav tako uvrstil na tekmo. Šesterico orlov na sobotni preizkušnji je dopolnil Timi Zajc s 128 metri.

Robert Johansson je skočil 135 metrov in se zavihtel na drugo mesto. Do konca kvalifikacij so Prevca prehiteli še Karl Geiger, Kamil Stoch in Ryoyu Kobayashi, Damjana pa še Johann Andre Forfang.

Tomaž Naglič 114,5 m / 88,9
Peter Prevc 132 m / 126,3
Žak Mogel 119 m / 97,0
Jernej Damjan 131 m / 124,1
Anže Lanišek 120 m / 102,4
Domen Prevc 126 m / 114,8
Timi Zajc 128 m / 118,1

Komentarjev 4
  • stotnikov 12:59 15.december 2018.

    Elanke so bile zakon... Slatnar isto.... Odkar ma Fischer dilce je zabluzu...

  • Avatar Zala
    Zala 20:28 14.december 2018.

    Morebiti je pa to slovo in ne povratek.