Šport > Zimski športi
1304 ogledov

Dva Slovenca v prvi sedmerici

Timi Zajc Epa
Timi Zajc in Anže Lanišek med najboljšimi. Slednji je s četrtim mestom prišel do svoje tretje najboljše uvrstitve med elito.

Na skakalnici v finskem Lahtiju se je začela skandinavska turneja smučarjev skakalcev, na prvi tekmi prve postaje pa so se že v kvalifikacijah izkazali tudi slovenski orli. Še zlasti Timi Zajc, ki ga je premagal le Poljak Dawid Kubacki. Skakalec iz Hramš, ki je bil v minuli sezoni najboljši Slovenec v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, je tako še enkrat potrdil, da se njegova forma v zadnjem času strmo vzpenja.

Med petnajsterico najboljših v kvalifikacijah so se prebili še trije Slovenci. Peter Prevc je zasedel osmo, Žiga Jelar 12. in Anže Lanišek 15. mesto. V kvalifikacijah je sicer nastopilo 61 skakalcev, prav vsa sedemerica Slovencev pa si je zagotovila vsaj en skok tudi na tekmi. Domen Prevc je bil 18., Cene Prevc 23. in Anže Semenič 32.

Današnja tekma bi sicer morala potekati v Ruki na začetku sezone, a je bila tam odpovedana zaradi premočnega vetra in prestavljena v Lahti. V finskem zimskošportnem središču bosta v soboto in nedeljo na sporedu še ekipna oziroma posamična preizkušnja.

Šest Slovencev do točk

Tudi v prvi seriji so Slovenci nadaljevali z dobrimi nastopi. Po nastopu prve dvajseterice sta tako bila pri vrhu Cene Prevc in Jelar. Prvi je zaostajal le za Avstrijcem Stefanom Huberjem, Jelar je bil tretji. Semeniču se je izmikal nastop v finalni seriji, kasneje pa se je v težavah za preboj med trideseterico najboljših znašel tudi Domen Prevc. A mu je to nato za las le uspelo.

Zajc je po svojem nastopu zaostal le za Avstrijcem Michaelom Hayboeckom, takoj za rojaka pa se je nato uvrstil Lanišek. Omenjena trojica je vodila tudi pred nastopom deseterice najboljših v svetovnem pokalu. Pred nastopom Petra Prevca, osmega v svetovnem pokalu, sta Zajc in Lanišek izgubila eno mesto, Peter pa je za njima precej zaostal.

 | Avtor: Epa Epa

Naposled je Hayboecka s prvega mesta sklatil Kubacki, med oba pa se je kasneje uvrstil Karl Geiger. Na vrhu je ostal le še nosilec rumene majice Stefan Kraft. Vodilni skakalec sezone je potrdil svoj primat in si zagotovil prvo mesto pred drugo serijo. Zajc je bil sedmi, od zmagovalnega odra je bil oddaljen le 3,2 točke, Lanišek osmi, od tretjega Gaigerja so ga ločile 4,2 točke. 

Cene Prevc je bil po prvi seriji 11., Jelar 18., Peter Prevc 23., Domen Prevc pa 30. Semenič je osvojil 33. mesto.

Lanišek pred Zajca in tik pod oder

Domen in Peter Prevc sta v drugo nekoliko popravila svoji uvrstitvi, nekaj mest pa sta izgubila Jelar in Cene Prevc. Zadnja trojica si je sicer zagotovila uvrstitev v prvo dvajseterico.

Odlično je nato nastopil Lanišek in s 128,5 metra prevzel vodstvo. Za njim je zaostal tudi Zajc s 126 metra, ki pa se je uvrstil neposredno za rojaka. Ostalo je še šest skakalcev. Daniel Andre Tande je za osem desetink prehitel Laniška, za njim pa sta zaostala Kamil Stoch in Hayboeck. Slednjega je prehitel tudi Zajc. 

Geiger je prevzel vodstvo, salbšo predstavo pa je prikazal Kubacki in se tudi on uvrstil za Laniška. Temu je skok na zmagovalni oder nato preprečil Kraft. Ta je še nekoliko povečal naskok pred Geigerjem, s 4,2 točke na natanko pet točk. Lanišek je osvojil 4. mesto, Zajc je bil 7.

V drugo deseterico so se uvrstili Cene Prevc kot 13., Peter Prevc kot 18. in Jelar kot 20. Domen Prevc je zasedel 27. mesto.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice