Šport
145 ogledov

Zmagi v Kenijo, rekorda na 10 km

Ljubljanski maraton, Ernest Kibet Tarus Ljubljanski maraton
Po let premora znova tekaški praznik v Ljubljani.

Na 25. Volkswagen ljubljanskem maratonu, ki so ga po letu dni premora zaradi koronavirusa ponovno pripravili, sta na 42,195 km slavila Kenijca Ernest Kibet Tarus (2:22:39) in Kwamboka Momanyi Grace (2:38:10), a sta bila v odsotnosti elitnih tekačev daleč od rekordnih dosežkov.

Kenijka Bornes Chepkirui Kitur je rekord proge tekla pred dvema letoma, njen čas 2:21:26 pa je boljši od tokratnega zmagovitega dosežka Kibeta Tarusa. Etiopijec Sisay Lemma Kasaye je sicer z rekordom proge leta 2018, z 2:04:58 ljubljanski maraton po izidih dvignil v sam svetovni vrh.

Slovenska maratonska naslova sta osvojila drugouvrščena Anja Fink (2:45:29) in z osebnim rekordom tekač v četrtem desetletju Janez Mulej (2:28:07), ki je bil skupno tretji. Nastopil je s številko ena in priznal, da je bil to zanj tudi psihični pritisk, ki pa ga je zmogel, kar je odražalo tudi vriskanje tekmovalca po prihodu v cilj, ko je prek ograje pozdravljal svoje bližnje in visoko poskakoval, kot da je 42 kilometrov teka šele pred njim.

"Prva obremenitev je bila, ker sem veljal za tihega favorita, poleg tega ni bilo najboljših tujih tekačev, zato je bila tudi možnost za dobro skupno uvrstitev. Organizatorji so mi dali številko ena, kar je bila tretja obremenitev, četrta pa to, da si sam vedno dam visoke cilje. Na koncu lahko rečem, bilo je neponovljivo, nisem pričakoval, da bom še kdaj osvojil naslov, pa mi je uspelo in to z osebnim rekordom. Zadnjih osem kilometrov so mi skušali ponagajati krči, pa mi je nekdo zgoraj pomagal, da se to ni zgodilo. Bilo je zelo lepo vreme, imeli smo dva kroga, kar je za maratonce lažje," je sijal od sreče Mulej.

Zelo vesela je bila tudi Finkova, ki se je za nastop v Ljubljani odločila šele pred desetimi dnevi, po zmagi pa je povedla: "Krizo sem imela že pri 27 km, potem pa je znova steklo. Pričakovala sem naslov, zato sem se za maraton tudi odločila. Prejšnja leta sem tekla na 21 km, tokrat je bilo veliko bolj naporno. Bilo je tudi manj navijačev ob progi in na njej tudi manj tekačev."

Rekordna dosežka proge sta padla na 10 km. Klara Lukan je z 32 minutami in 32 sekundami popravila svoj slovenski rekord v cestnih tekih in bi bila celo četrta v skupni konkurenci, v moški je Mitja Rizmal s 30:51 na poti do zmage postavil nov rekord proge.

"Pričakovala sem državni rekord, ker sem v boljši formi kot pred dvema letoma, ko sem tudi tekla rekordno. Zelo mi je pomagalo, ker se imela skoraj ves čas ob sebi fante. Pred dvema letoma sem po šestih kilometrih ostala sama. Zelo sem zadovoljna s sezono, ker sem popravila skoraj vse osebne rekorde in tudi državne," je dejala Lukanova, ki je letos nastopila tudi na olimpijskih igrah v Tokiu, decembra pa jo čaka še evropsko prvenstvo v krosu.

Za 51 sekund je izboljšala svoj prejšnji slovenski rekord (33:23), ki ga je dosegla 27. oktobra pred dvema letoma v slovenski prestolnici. Za 21-letno Lukanovo je bila tokrat druga Urška Krašovec (40:46), tretja pa Petra Krmelj (42:07).

Rizmal je do zmage prišel v zaključku, ko je s pospeševanjem za sabo pustil Klemena Bojanca, ki je zaostal sedem sekund, tretji je bil daleč za njima Jakob Medved (32:18). Ta je tudi zadnji med tekači, ki je bil v cilju pred Lukanovo.

Rizmal je za sekundo izboljšal predlanski rekord Jana Kokalja. "Pričakoval sem izboljšanje osebnega stadionskega rekorda 30:36, da bom tekel 30:10. A sem moral skoraj ves čas teči sam, bil sem tudi malo bolan pred tekmo. Sredi proge sem spremenil taktiko in se odločil, da čakam na zadnji kilometer, ki pa je bil za 20 sekund boljši od vseh ostalih. Vseskozi sem vedel, da imam veliko rezerv, za zadnjih 500 m sem imel tako še veliko moči. Lani sem pogrešal tole tekmo, saj se vsako leto veselim ljubljanskega nastopa," je povedal Rizmal.

Primož Kobe in Neja Kršinar sta zmagala v teku na 21 km. Kršinarjeva je z 1:14:23 tekla osebni rekord, Kobe, rekord ljubljanskega polmaratona je tekel pred enajstimi leti (1:04:55), pa je v samostojnem teku dosegel čas 1:07:02.

"Vesel sem, da je spet praznik slovenskega teka v Ljubljani in sem nastopil s srcem, nisem šel na nek rezultat. Priprave imam za maraton v Valencii, jutri grem na trening v Kenijo. Valencia pa bo bolj priprava za spomladanski maraton, ko želim doseči normo za evropsko prvenstvo. Startal sem izjemno hitro in že tam sem imel pet, deset metrov prednosti. Kar letelo je prvih devet kilometrov. Potem je prišla utrujenost na težjem delu proge, krizo pa sem premagal in pravzaprav v nobenem trenutku nisem videl tekmecev za sabo. En krog okrog Ljubljane sem pretekel sam," je dejal Kobe.

Slednji je organizator novomeškega maratona, a tam letos zaradi bolezni ni branil zmage, ker je prebolel koronavirus in mesec dni ni mogel trenirati. Za več kot štiri minute je na ljubljanskih ulicah ugnal Jošta Žnidaršiča (1:11:20), tretji je bil Tadej Osvald (1:13:17).

"V tem tednu sem imela manjšo virozo in pod vprašanjem je bil nastop, ampak ljubljanskega maratona se moraš udeležiti, lani ga ni bilo. Skrbeli so me vremenski pogoji, včeraj je bilo zelo vetrovno, danes pa je bilo idealno. Tudi fantje ob meni so tekli podobne ritme in sem lahko počivala z glavo med tekom, izšlo se je vrhunsko," je bila zadovoljna Kršinarjeva, ki bo tako kot Kobe decembra nastopila v Valencii. Danes bi bila sedma med atleti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice