Šport
18 ogledov

Zmaji izgubili, a izpolnili osnovni cilj

košarka Olimpija Anže Petkovšek
Košarkarji Uniona Olimpije so v 9. kolu EuroCupa igrali z Zenitom in izgubili za točko s 74:75. Zmaji so parket vseeno zapustili zadovoljni.

Ljubljanski košarkarji so na prvi medsebojni tekmi rusko moštvo premagali z rezultatom 89:84, ob porazu z manj kot petimi točkami, pa bi bili zmaji blizu končnega tretjega mesta v skupini. Za tega morajo sicer v 10. kolu doma premagati zadnjeuvrščeno VEF Rigo.  

Gostje so tekmo odprli s petimi zaporednimi točkami, a so gostitelji nato hitro spremenili potek dvoboja. Domačini so namreč vodili, izbranci Aleša Pipana pa so poskušali držati korak z Zenitom. Ob koncu prve četrtine so Rusi vodili s sedmimi točkami naskoka, v 13. minuti pa je bil na semaforju izpisan rezultat 30:26. A nato je sledil delni izid 8:0 v korist gostiteljev (38:26), ob polčasu pa so Ljubljančani zaostajali s 37:45. Zenit je dobil skok s kar 18:12, prednost pa si priigral tudi na račun boljšega meta, za dve točki je bil kar 76-odstoten.

Olimpija je na začetku drugega polčasa v veliki meri popravila skok (na koncu tekme ga je celo dobila z 41:30), bolje je zaigrala tudi v obrambi in se približala le na tri točke zaostanka (46:49). Kasneje so imeli ljubljanski košarkarji tudi napad za -2, vendar ga niso izkoristili, pred zadnjo četrtino pa so Rusi vodili z 59:53.  

Odlični kapetan Dino Murić (15 točk, 5 skokov), ki se uspešno vrača po poškodbi, je še bolj približal zmaje, po nekaj neuspešnih napadih pa so do prvega koša v četrti četrtini po dobrih dveh minutah prišli tudi domači (61:55). Sledila je še trojka, pet minut pred zadnjim piskom sirene pa je Zenit povedel s 67:57. Vendar se gostje niso nameravali vdati brez boja, v naslednjih dveh minutah jim je uspel delni izid 7:0 (67:64), kasneje pa so prišli tudi do le treh točk minusa (67:70). Ko je 23 sekund pred zaključkom Halil Kanacević zadel za 72:74, je bila Olimpija blizu poraza za manj kot pet točk, kar je bil očitno njen prvi cilj. V naslednjem napadu so tako Ljubljančani naredili osebno napako, saj Rusi niso smeli doseči tri točke. Artem Vihrov je zadel en prosti met, na drugi strani pa je bil Marko Marinović uspešen dvakrat za končnih 74:75. 

 "V Sankt Peterburg smo prišli z dvema načrtoma. Prvi načrt je bil, da tekmo zmagamo, drugi pa, da ne izgubimo z več kot petimi točkami razlike. Zenit je direkten konkurent za končno tretje mesto v skupini. Uspeli smo pri drugem načrtu. Rad bi čestital mojim igralcem za dobro igro, predvsem v drugem polčasu. V prvem polčasu nismo igrali tako kot smo se dogovorili, predvsem v obrambi. V drugem delu smo le odigrali dobro obrambo in kontrolirali strelce z razdalje," je po dvoboju dejal Pipan.

EuroCup, skupina D, 9. kolo:

Zenit : Union Olimpija 75:74 (26:19, 45:37, 59:53)
Vihrov 20, Stephens 12; Murić 15, Marinović 13, Omić 12 (13 skokov)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.