Svet
7864 ogledov

Ali veste, zakaj je velika noč vsako leto na drug datum?

Sv. Tomaž nad Praprotnim Profimedia Sveti Tomaž nad Praprotnim.
Bliža se največji krščanski praznik. Datum praznovanja ni natančno določen za vsako leto.

Številni kristjani v teh dneh obeležujejo "veliki teden", ki se je začel z nedavno cvetno nedeljo. Vrhunec praznovanja bo nedeljska velika noč, ko se na milijone vernikov po vsem svetu spominja Kristusovega vstajenja od mrtvih.

Datum velike noči je vsako leto drugačen. Za to obstaja preprost razlog. Nova zaveza Svetega pisma namreč ne daje natančnih podatkov o datumu Jezusove smrti. Zato so morali dan velike noči, od katere so odvisni tudi drugi krščanski prazniki, naknadno določiti.

To se je zgodilo na prvem koncilu v Nikeji leta 325. Takrat so se kristjani odpovedali staremu hebrejskemu koledarju, zbrani škofje pa so določili, da bo velika noč obeležena na prvo nedeljo po prvi polni luni, ki nastopi po pomladnem enakonočju. Enakonočje nastopi 21. marca in tako velika noč ne more biti pred tem datumom. Najkasnejši termin za veliko noč je 25. april.

Omenjena pravila so bila na nikejskem koncilu sprejeta na podlagi kombiniranega luninega koledarja, ki je bil podoben hebrejskemu. Ob spremembah koledarske ureditve, predvsem po uvedbi gregorijanskega koledarja, je prišlo do rahlih odstopanj, ki lahko še danes praznovanje velikega tedna zamaknejo za kakšen dan ali dva v primerjavi z natančnimi astronomskimi izračuni.

cerkev sv. Janeza Krstnika Maribor | Avtor: Profimedia Profimedia

V preteklosti so se že pojavile pobude, da bi določili točen datum, na katerega bi vsako leto praznovali veliko noč. Zaradi razlike v cerkvenih koledarjih se, tako kot pri božiču, v katoliški in pravoslavni cerkvi največji praznik obeležuje na različna dneva. V preteklosti so se že pojavile pobude, ki bi prinesle poenotenje obeh cerkva, a doslej še nobena ni uspela.

Cerkev Svet Zadnja maša, potem se slovenska cerkev zapre maša cerkev duhovnik Slovenija Prepoved birmanskih botrov? To pravijo na ljubljanski nadškofiji. maša cerkev duhovnik Slovenija Slovenija Prispevki duhovnikom. Ministrstvo predlaga te spremembe.
Komentarjev 5
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 15:32 05.april 2023.

    RKC dogovori nimajo veze z Božjo voljo. Božja volja je praznovanje vstajenja v vsakem od nas. <3

  • Iskreno 11:02 05.april 2023.

    V Svetem Pismu se razbere, da je bil križan in v grob položen 5 dan v tednu, torej v četrtek po našem koledarju. Torej 14 dan prvega meseca, ko se praznuje Pasha. To je 14. koledarski dan zvečer, kar pomeni ...prikaži več pričetek 15. dne. Prvi mesec po Biblijskem koledarju je, ko zori ječmen v Izraelu in prvi dan v mesecu je, ko se vidi mlad mesec na nebu na podlagi dveh prič. Pasha je praznik, ki je vzspostavljenja 1500 let pred našim štetjem s priliko izhoda Izraelcev iz Egipta. Opisaln je človeš. dogovor.

  • albert6 07:34 05.april 2023.

    In kaj naj ta praznik razen nažiranja pomeni