Svet
19480 ogledov

V Putinovih izjavah zaznali veliko grožnjo Evropi

Sergej Šojgu Vladimir Putin Valerij Gerasimov Epa
Ruski predsednik in ruski obrambni minister sta podala nekaj zanimivih izjav.

V sredo sta se Vladimir Putin in Sergej Šojgu sestala s člani ruskega vojaškega vrha, na katerem je beseda najbolj pogosto tekla o vojni v Ukrajini.

Rusija bo še naprej razvijala svoj vojaški potencial in bojno pripravljenost jedrskih sil, je ob srečanju z vojaškimi poveljniki poudaril Putin. "Naše oborožene sile in njihove bojne zmogljivosti se nenehno in vsak dan povečujejo. Ta proces bomo seveda nadgrajevali," je dodal.

Ob tem je napovedal, da bo ruska mornarica v začetku januarja opremljena z novimi hipersoničnimi manevrirnimi raketami tipa Zircon, ki jih je Moskva razvila v zadnjih nekaj letih. Med prvimi bo z novo raketo opremljena fregata Admiral Gorškov.

Doneck raketni napad Foto Svet Ruski šef izdan: raketa v hotel, šrapnel v hrbet!

Kljub vojaškim neuspehom v Ukrajini Putin ostaja prepričan, da bo Rusija korak za korakom dosegla vse svoje cilje. Vojno je označil za skupno tragedijo, pri čemer pa je krivdo za izbruh sovražnosti pripisal Ukrajini in njenim zaveznikom, ne pa Moskvi.

Prav tako je pozval k hitrejšemu oboroževanju in modernizaciji vojske ter pri tem izpostavil uporabo brezpilotnih letal. "Vsak vojak mora imeti možnost, da dobi informacije s pomočjo brezpilotnih letalnikov," je dejal.

Obrambni minister Šojgu je predlagal, da se število pripadnikov ruske vojske poveča na 1,5 milijona vojakov in da se zviša starostna meja za služenje vojaškega roka, s čimer se je Putin tudi strinjal.

V slogu Sovjetske zveze

Vladimir Putin Sergej Šojgu | Avtor: Epa Epa

Ameriški inštitut za vojne študije (ISW) je analiziral izrečene besede obeh ruskih visokih političnih predstavnikov in podal nekaj potencialnih zaključkov. Po njihovem mnenju gre za prikrito grožnjo Evropi.

ISW je v poročilu zapisal, da je Putin s temi besedami skušal pomiriti vse bolj glasne kritike, predvsem iz vrst vojnih blogerjev, ki z jezo spremljajo ruske poraze v Ukrajini.

"Ruski porazi bi lahko Putina pripravili do strateške prerazporeditve sredstev v prid ruski vojski. Proračunski denar bi lahko preusmeril v izgradnjo velike konvencionalne vojske v slogu Sovjetske zveze, na račun ekonomske rasti in položaja potrošnikov," so zapisali pri ISW.

"Za takšen razvoj dogodkov bi potreboval čas in denar, a je mogoč. Šojgujeve besede o tem, da je treba vojski dati vse, kar potrebuje, sugerirajo, da se je Putin že odločil zgraditi večjo konvencionalno vojsko, ki bi grozila Evropi po koncu vojne v Ukrajini," so dodali pri ISW.

Preložena tradicionalni nagovor in konferenca 

Ruski predsednik Putin je včeraj sicer preložil letni nagovor o stanju države, bojda zaradi ustavnih razlogov in natrpanega urnika. Putin je prejšnji teden že odpovedal tradicionalno novinarsko konferenco ob koncu leta, kar se je zgodilo prvič v času njegovega predsedovanja.

tanki Obet vojne Svet Šok za Peking in Putina, "resna grožnja" spečega velikana
Komentarjev 28
  • Kmodri 19:42 23.december 2022.

    Ruski medved zgolj Vevška. To pa je tudi vse!

  • Feferon 21:07 22.december 2022.

    Več denarja za rusko vojsko, več ga bodo ukradli. Zaradi korupcije izgubljajo sedaj v ukrajini. In alkohola, ki je vseprisoten v ruski vojski.

  • jakec1575 20:45 22.december 2022.

    1/10 najboljsih programerjev od vseh je zapustilo rusijo. Pol mio zaposlenih iz univerz je zapustilo rusijo. Lets see what happens in 5years