Svet
18 ogledov

Asadovi tanki napadli opazovalce ZN

Tanki v središču sirijske prestolnice. Reuters
Tanki sirskih vladnih sil predsednika Bašarja Al Asada so napadli opazovalce Združenih narodov, je danes v New Yorku sporočil generalni sekretar ZN Ban Ki Mun.

Do incidenta je prišlo v nedeljo, v njem pa ni bil nihče ranjen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je dejal Ban Ki Mun, so "tanki vojske napadli konvoj ZN, v katerem so bili neoboroženi opazovalci. V konvoju je bil tudi novi vodja opazovalne misije ZN, general Babacar Gaye, ki se je podal na svoj prvi ogled mest Homs in Ar Rastan," je še pojasnil.

Ban je dodal še, da je bilo od začetka opazovalne misije sredi aprila v napadih uničenih že več kot deset oklepnih vozil ZN. "Položaj postaja vse slabši," je še dodal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Generalni sekretar ZN Ban KI Moon je v uvodu v srečanje kritiziral pomanjkljivo  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ban spet pozval vlado in upornike k premirju

Pri tem je Ban Ki Mun vnovič pozval sirsko vlado, naj preneha z nasilnim obračunavanjem z uporniki, nagovoril pa je tudi slednje, naj prekinejo nasilna dejanja, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Opozoril je še, da sirska kriza vse bolj grozi, da se bo razširila v sosednje države. Pri tem sicer izrecno ni omenil nobene države, so pa sirske sosede Turčija, Irak, Libanon, Jordanija in Izrael.

Grčija bolj zavarovala svoje meje

Zaradi sirske krize se je sicer danes Grčija odločila okrepiti nadzor meje s Turčijo, da bi tako omejila pritok beguncev. Okoli 650 mejnim policistom na severovzhodu države naj bi se tako že v kratkem pridružilo še 1800 policistov, je po poročanju dpa napovedal minister za javni red Nikos Dendias.

Lani je bilo na kopenski meji med Grčijo in Turčijo pri nezakonitem prehodu meje ujetih okoli 55 tisoč migrantov. Grčija se je za omejitev prostega prehoda meje odločila postaviti tudi 12,5 kilometra ograje, ki naj bi jo dokončali do konca avgusta oziroma do začetka septembra. Za ta projekt so namenili okoli tri milijone evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.