Svet
8 ogledov

Bager sprožil nove napetosti

Vojaki na Kosovu Reuters
Na severu Kosova nove napetosti – povzročil jih je zaseg bagra.

Kri je znova zavrela, ko so pripadniki mirovnih sil Kfor in misije Evropske unije Eulex zasegli bager, ki naj bi ga kosovski Srbi 27. julija uporabili v napadu na mejnem prehodu Jarinje na meji med Kosovom in Srbijo. Kosovski Srbi so zasego bagra preprečili z blokadami cest.

Po pogajanjih in izpustitvi Kosovskega Srba, ki so ga pred tem prijeli zaradi upiranja, se je lahko konvoj Eulexa odpeljal naprej.

Ključni dokaz

Eulex želi bager uporabiti v preiskavi izgredov konec preteklega meseca. Bager velja za enega ključnih predmetov v preiskavi, saj naj bi z njim porušili eno od stražarnic na prehodu Jarinje in grozili poljskim pripadnikom sil Kfor.

Blokade odstranili po dogovoru

Razmere na severu Kosova so se zapletle, potem ko je Kosovo julija uvedlo embargo na uvoz blaga iz Srbije. Zaradi nespoštovanja embarga je skušala Priština 25. julija s posebnimi policijskimi enotami prevzeti nadzor nad mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak na meji s Srbijo, na katerih se embargo ni izvajal.

Lokalni Srbi so se temu uprli in postavili cestne barikade. Strani sta 5. avgusta dosegli dogovor, ki predvideva odprtje spornih mejnih prehodov za potniški promet in hkratno prepoved prevoza blaga. V skladu z dogovorom, po katerem so se razmere postopoma umirile, je izvajanje nadzora na mejnih prehodih znova začasno prevzel Kfor, lokalni Srbi pa so odstranili blokade cest.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.