Svet
13 ogledov

Dogovor za rešitev krize ni popoln

Kosovo Reuters
Pogovori med predstavniki Srbije in poveljnikom Natovih sil naj bi končno prinesli dogovor za rešitev krize na severu Kosova. A kosovskim Srbom se ne zdi idealen. Barikade zato ostajajo.

Čeprav so agencije, ob sklicevanju na neimenovane vire poročale, da je dogovor dosežen, so ga kosovski Srbi zavrnili.

"Dogovor ni popoln," je dejal vodja srbske pogajalske skupine Borislav Stefanović, ki se ne strinja z umikom barikad pred mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak.

"Na Brnjaku bodo kosovski policisti, 28 Srbov in trije Albanci," je še povedal Stefanovič. Župan mesta Zvečane, Dragiša Milović pa je dejal, da bodo ostali na barikadah, ker je kot župan dolžan spoštovati voljo ljudi.

Najprej župani, potem javnost

Predstavniki Beograda, ki so vodili pogovore s poveljnikom Natovih sil Erhardom Bühlerjem, so že pred tem sporočili, da bodo vsak morebiten dogovor najprej predstavili županom srbskih občin na severu Kosova, šele nato javnosti.
Dogovor je tako že pozdravil kosovski premier Hashim Thaçi . Označil ga je kot dogovor o "ohranitvi novonastalega stanja" ter ocenil, da je Kosovo z njim "končno uresničilo nadzor nad svojimi mejami". Dejal je še, da "bodo novi ukrepi spoštovani do konca" ter da bo dogovor omogočil uresničitev odločitev kosovske vlade o recipročnosti v trgovinskih odnosih s Srbijo. Gre za uveljavitev embarga na uvoz blaga iz Srbije, ki ga je 20. julija uvedla Priština, ker Srbija že vse od leta 2008 zavrača uvoz blaga z oznakami države Kosovo, kot je kosovski carinski pečat.


Kfor naj bi še nekaj časa nadzoroval prehoda

Predlagani dogovor predvideva, da Kfor obdrži nadzor nad spornima mejnima prehodoma do sredine septembra oziroma po potrebi še dlje. Prav tako naj bi bilo dovoljeno prečkanje prehoda za avtomobile, tovornjake do treh ton in pol ter tovornjake s humanitarno pomočjo, vključno s hrano. Srbi naj bi odstranili barikade in omogočili prosto gibanje na območju.

 

Komentarjev 1
  • privat 09:12 15.avgust 2011.

    dva bombnika v zrak...pa bo mir!! Koga briga kaj četniki želijo??