Svet
16 ogledov

Kosovski Srbi vztrajajo na barikadah

Kosovo Reuters
Kosovski Srbi bodo vztrajali na barikadah pred mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak, dokler se do v petek doseženega dogovora ne bodo opredelili predstavniki srbske manjšine. Noč je sicer minila mirno.

Srbi na severu Kosova so tudi minulo noč preživeli na barikadah v Rudaru, Zupču in Leposaviću na cestah, ki vodijo do mejnih prehodov Jarinje in Brnjak. Potniški promet naj bi spuščali brez večjega zadrževanja.
Odločitev o odstranitvi barikad naj bi bila sprejeta na seji skupščine štirih občin na severu Kosova, do takrat pa cestne barikade ostajajo.

Dogovor je že včeraj pozdravil kosovski premier Hashim Thaçi.

Označil ga je kot dogovor o "ohranitvi novonastalega stanja" ter ocenil, da je Kosovo z njim "končno uresničilo nadzor nad svojimi mejami".

Danes pa je dogovor pozdravila tudi kosovska predsednica Atifete Jahjaga in ga  označila za "dobro novico". Dogovor bo po njenem odprl pot za nov krog pogovorov med Beogradom in Prištino, ki potekajo pod okriljem Evropske unije in na katerih skušata strani rešiti vrsto še odprtih vprašanj, med drugim glede priznanja diplom, katastra in telekomunikacij.

Komentarjev 1
  • Tupamaros 17:20 06.avgust 2011.

    Vsaka podobnost s Klobaso in njegovimi tovornjakarji je zgolj slučajna.