Svet
2043 ogledov

Bosanska policija: "Izčrpani smo, ne moremo več nadzirati meje s Srbijo in Črno Goro"

migranti Bosna
Policisti so od začetka leta prijeli okoli 7.000 ilegalnih migrantov. Soočajo se s čedalje večjimi težavami.

"Ne moremo sami obvarovati meje," je v intervjuju za Dnevni avaz povedal Zoran Galić, vodja mejne policije Bosne in Hercegovine. Mejna policija bi zaradi velikega priliva migrantov potrebovala okoli tisoč zaposlenih. "Da bi učinkovito nadzorovali okoli 600 kilometrov meje s Srbijo in Črno Goro, nam manjka okoli tisoč policistov. Samo za redna opravila na meji brez ukvarjanja z ilegalnimi migranti bi jih potrebovali še okoli 370," je stanje slikovito opisal Galić. 

Hrvaška ima po njegovih besedah na razpolago trikrat več mejnih policistov. Opozoril je, da zaradi pomanjkanja kadra ne morejo ustrezno reševati situacije na meji. Dodal je, da čakajo posebno opremo za nadzor meje iz Češke. Nujno bi namreč potrebovali napredne senzorske in radarske sisteme za nadzor tako podnevi kot ponoči, posebne kamere, drone in podobne pripomočke za odkrivanje ljudi v skritih prostorih. 

V Bosno in Hercegovino naj bi letos od začetka leta prišlo okoli 30.000 ilegalnih migrantov, ki so nameščeni na območju Bihaća in Sarajeva. Pred nekaj dnevi so večje število migrantov prijeli na področju Tuzle. 

Begunci v Idomeni Obračun Svet Kaos v soseščini: Migranti s koli nad policiste

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.