Svet
98 ogledov

Bruselj: Za odvzem prstnih odtisov beguncem uporabite tudi silo

begunci Saša Despot
Evropska komisija vztraja, da morajo države vsem beguncem in migrantom odvzeti prstne odtise. Italiji pri tem svetujejo tudi uporabo sile.

V Italiji so ogorčeni nad pojasnilom Evropske komisije, naj pri odvzemu prstnih odtisov migrantom uporabijo tudi silo, v kolikor bi to bilo potrebno, hkrati pa naj bi uvedli ukrepe za dolgotrajnejše zadrževanje tistih migrantov, ki bi se odvzemu prstnih odtisov upirali.

Italijanski evropski poslanci pa so ob pozivanju k uporabi sile dvignili obrvi. Da je takšno navodilo vprašljivo, pa je po poročanju STA opozoril tudi predsednik italijanske komisije za družbena vprašanja Mario Marazziti: "To, da ima EU za legitimno uporabo sile proti migrantom, ni v skladu s konvencijami ZN o človekovih pravicah in je zelo zaskrbljujoče."

Obvezna registracija v roku 72 ur

Evropska komisija  je zaradi pomanjkljive registracije Italijo, Hrvaško, Grčijo in Malto že opozorila zaradi neustreznega neizvajanja evropske azilne zakonodaje, ko gre za jemanje prstnih odtisov beguncev in migrantov ter prenos podatkov v osrednji sistem Eurodac v roku 72 ur.

Komisija je Grčijo, Hrvaško in Italijo posvarila že oktobra, a ker niso ustrezno ukrepale, se je prejšnji teden odločila za prvi uradni opomin. Če se države ne bodo ustrezno odzvale, jim bo komisija poslala še drugi opomin, temu pa sledi tožba pred Sodiščem EU.

Slovenija v sistem vnesla le prstne odtise prosilcev za azil

Slovenija po pojasnilih policije v Eurodacovo evidenco vnaša le prstne odtise oseb, ki v Sloveniji zaprosijo za azil. Na tak način pa ne evidentirajo vseh beguncev in migrantov, ki bi prečkali Slovenijo, saj uredba tega naj ne bi predvidevala. Obvezen 100-odstotni odvzem prstnih odtisov vsem beguncem in migrantom pa velja za članice na zunanji meji.

Podobno so nam odgovorili tudi iz Evropske komisije, kjer navajajo, le da bi morala Slovenijo kot tudi vse ostale članice in podpisnice Dublinske uredbe vzeti prstne odtise vsem prosilcem za azil, ki so starejši od 14 let.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • zdrej 11:32 17.december 2015.

    Take ukrepe zagovarjam že od samega začetka. Strog popis kolikor se to da narediti. In ker se ne da še bolj strog odvzem biometričnih podatkov. Tisti, ki je samo begunec, se takim zadevam ne bo ne vem kako upiral. Tisti, ...prikaži več ki pa se pa kar export s ta prve. Če so že kršeni vsi zakoni glede prehoda meje z njihove strani, je to potrebno, da se enolično določi njihova identiteta. Tak sistem je tukaj in se ga treba držati, ker podpira določen red ter z njim povezan mir. Omogoča hitrejše iskanje (za to imamo razne registracije) in tako ustvarja potrebno mero strahu, ki zmanjšuje negativno delovanje ljudi. Ti begunci bi naj po besedah strokovnjakov bili pridni in vzorni (razen tistih, ki so že z slabimi nameni prišli sem in jih je po podatkih policistov na terenu več kot 1%), naslednje generacije pa je odvisno od nas in naše politike vključevanja teh ljudi. Vendar jih kar nekaj pobezlja.

  • dimnikar 23:08 16.december 2015.

    Saj ni bojazen da bi begunci sodelovali pri terorističnih akcijah, ampak tisti, ki se z njimi vred zmuznejo skozi.

  • stanekos 19:45 16.december 2015.

    He, he, runklom se spet dogaja... Niste diht. Niti en samcat begunec še do zdaj ni sodeloval pri terorističnih akcijah. Američani tudi puščajo odtise, kamorkoli se odpravijo - tiste krvave, ko bombe ubijajo na tisoče nedolžnih civilistov. Ampak, runklu to ne pride do kože