Svet
12 ogledov

Castro nasmejal Obamo

Barack Obama, Raul Castro EPA
ZDA in Kuba: Čas za konec politike, ki 50 let ni delovala.

Zgodovinsko srečanje med Barackom Obamo in Raulom Castrom je prvo takšno srečanje predsednikov obeh držav v več kot pol stoletja.

Obama je pred začetkom pogovora v sobi konvencijskega centra v Panami dejal, da gre za zgodovinsko srečanje, saj je po 50 letih politike, ki ni delovala, napočil čas, da poskusijo nekaj drugega. Castro se je strinjal z vsem, kar je povedal Obama, in izrazil pripravljenost na pogovor o vseh vprašanjih, vendar opozoril, da bo potrebna potrpežljivost.

sedmo srečanje Amerik | Avtor: EPA EPA

Prvo formalno srečanje voditeljev obeh držav, ki sta začela izboljševati odnose sredi decembra, ko sta si državi izmenjali zapornike, vzbuja največ pozornosti na letošnjem vrhu Amerik, na katerega je tokrat prvič povabljena tudi Kuba.

"Smo v položaju, da stopimo naprej v prihodnost," je dejal Obama in poudaril, da se je večina prebivalcev ZDA in Kube pozitivno odzvala na spremembe. ZDA so leta 1960 uvedle skoraj popolno blokado Kube v odgovor na ukrepe revolucionarnega voditelja Fidela Castra.
Ostra politika ZDA se je nadaljevala do konca lanskega leta, saj med drugim spremembe ni dopuščala politično močna kubanska emigracija, ki je imela velik vpliv na izide volitev na Floridi, ki je glede na predsedniške elektorske glasove in mešano volilno telo ena najpomembnejših ameriških zveznih držav.

"Ne mislim nadaljevati bitke, ki se je začela pred mojim rojstvom"

Blokada ni spremenila režima na Kubi in Obama je pred srečanjem s Fidelovim bratom Raulom Castrom jasno povedal, kaj si misli o tem, ko je v govoru na vrhu Amerik dejal, da je hladna vojna že dolgo končana in ne misli nadaljevati bitke, ki se je začela pred njegovim rojstvom.
Obama je pred pogovorom s Castrom za zaprtimi vrati dejal, da obstajajo globoke razlike med državama in ZDA bodo še naprej govorile v prid demokraciji in človekovim pravicam, Kuba pa bo še naprej izražala skrbi zaradi ameriške politike.

"Kot je predsednik Castro storil danes na dan odtajanja odnosov," je dejal Obama in sprožil smeh med prisotnimi, saj je Castro govor izkoristil za litanije o krivicah, ki se godijo Kubi, za kar je namesto predvidenih šestih minut porabil skoraj celo uro.

Barack Obama, sedmo srečanje Amerik | Avtor: EPA EPA

"Lahko se ne strinjamo v duhu spoštovanja in sčasoma bo mogoče obrniti stran ter razviti nove odnose med državama," je dejal Obama.

Castro: Obama je poštenjak

Castro je že pred srečanjem Obamo označil za poštenjaka in dejal, da ni kriv za blokado Kube. Pred pogovorom pa je dejal, da se je kubanska stran pripravljena pogovarjati o vsem, tudi o človekovih pravicah in svobodi tiska.

"Vse je lahko na mizi, vendar pa smo se strinjali, da se lahko o čem ne strinjamo. Biti moramo zelo potrpežljivi. Danes se o čem ne strinjamo, jutri pa se morda bomo," je dejal Castro in delegacijama obeh držav naročil, naj ubogata svoja voditelja, kar je spravilo v smeh tudi Obamo.
Za izboljšanje odnosov je trenutno glavni pogoj odstranitev Kube s seznama držav podpornic terorizma, kar naj bi se zgodilo že kmalu, saj je State Department že podal ustrezno priporočilo predsedniku Obami.

To je za Kubo nujno s praktičnega vidika odpiranja veleposlaništva v Washingtonu, saj na primer trenutno z njo ne smejo poslovati banke. ZDA po drugi strani želijo prosto gibanje njenih diplomatov na Kubi, ker se želijo srečevati s političnimi disidenti.

Na Kubi večjih ovir za boljše odnose z ZDA ni, drugače pa je v ameriškem kongresu, kjer je veliko senatorjev in kongresnikov obeh strank, ki ne delijo Obamovega prepričanja, da je čas za novo poglavje.

Vendar pa narašča tudi število tistih, ki menijo, da bodo boljši odnosi, več turističnih obiskov, več poslovnega sodelovanja in večja odprtost Kube prispevali k želenim demokratičnim spremembam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.