Svet
1396 ogledov

Demokratom je uspelo

ZDA volitve
Na torkovih vmesnih volitvah so v skladu z napovedmi demokrati uspeli prevzeti večino v predstavniškem domu ameriškega kongresa.

Doslej so demokrati republikancem odvzeli najmanj 25 sedežev, dovolj bi jih bilo 23. Oblast v predstavniškem domu bodo prevzeli januarja in s tem predsedovanje vsem odborom, kar jim bo omogočilo sprožanje preiskav proti vladi predsednika ZDA Donalda Trumpa. Med drugim napovedujejo objavo njegovih davčnih napovedi in oživitev preiskave ruskega vpletanja v volitve 2016.

V senatu je republikancem uspelo obdržati večino. Republikanci so demokratom uspeli odvzeti senatna sedeža v Indiani in Severni Dakoti, kar jim je zagotovilo najmanj 50 senatnih sedežev in s tem so se končale sanje opozicijske stranke o prevzemu senatne večine.

Demokrati realno niso imeli možnosti za zmago, saj je večina ključnih tekem potekala v državah z republikansko večino, in poraz so jim napovedovale tudi ankete pred volitvami. Poleg Indiane in Severne Dakote se jim obeta še izguba senatnih sedežev Floride in Missourija, kar pomeni, da se bo republikanska večina, ki je bila pred volitvami 51 proti 49, verjetno še povečala.

ZDA volitve | Avtor: Profimedia Profimedia

"Počistili bomo korupcijo"

Predsedovanje predstavniškemu domu bo najverjetneje ponovno prevzela demokratka iz Kalifornije Nancy Pelosi. V prvi izjavi po objavi prvih rezultatov je napovedala, da bodo gledali pod prste predsedniku Trumpu, hkrati pa je poudarila, da je bilo v ZDA dovolj delitev. 

"Prizadevali si bomo za sodelovanje med strankama, delitev je bilo dovolj," je dejala Pelosijeva v prvem odzivu na torkove vmesne volitve. "Danes gre za več kot samo za demokrate in republikance. Gre za to, da znova vzpostavimo nadzor in ravnotežje, ki sta zapisana v naši ustavi," je dejala in dodala, da si bo demokratski kongres prizadeval za rešitve, ki bodo združevale.

"Američani želijo mir, želijo rezultate," je poudarila Pelosijeva. Napovedala je, da si bodo med drugim prizadevali za znižanje stroškov za zdravstvo ter pocenitev zdravil na recept ter za vlaganja v infrastrukturo. "Počistili bomo korupcijo, da bo Washington delal za vse Američane," je še dejala.

Trump: "Izjemen uspeh danes"

Trump je izid volitev označil za izjemen uspeh in se prek Twitterja zahvalil volivcem. Drugega odziva za zdaj še ni podal. 

V drugi polovici svojega mandata se bo tako znašel v podobni situaciji kot Barack Obama, ki je v času republikanske večine v predstavniškem domu vladal z izvršnimi ukazi. Ti veljajo, dokler jih naslednji predsednik ali kongres ne odpravita.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 09:39 08.november 2018.

    Američani so tudi tukaj pred Slovenijo .............v

  • gregor51 10:18 07.november 2018.

    https://www.foxnews.com/midterms-2018

  • gregor51 10:17 07.november 2018.

    sej še ni odloćeno ...budale novinarske

Sorodne novice