Svet
0 ogledov

Desnica premočno zmagala

Bojko Borisov, zmagovalec bolgarskih volitev. Žurnal24 main
Delni izidi bolgarskih parlamentarnih volitev kažejo, da je desno usmerjena stranka GERB prejela vsaj 43,8 odsotka glasov, socialisti pa le okoli 18 odstotkov.

Javnomnenjske raziskave pred volitvam so se izkazale za pravilne. Desno usmerjena stranka Državljani za evropski razvoj Bolgarije (GERB), je ddlnih izzidih volitev prejela 43,8 odstotka glasov. Stranka je že junija zmagala tudi na volitvah v Evropski parlament, neformalno pa jo vodi župan Sofije Bojko Borisov.

 

Volišča tudi v Turčiji

Za 240 sedežev v parlamentu, narodnem sobranju, se je potegovalo 20 strank in strankarskih zavezništev.  Volivci so bili pozvani na 11.400 volišč, med katerimi jih je 130 v Turčiji.

Vladajoči socialisti (BSP) premiera Sergeja Staniševa so z nadvse skromnimi 18,4 odsotki prejetih glasov zasedli drugo mesto. Sledi jim stranka turške manjšine Gibanje za pravice in svoboščine (MRF) , ki je dobila od 11 do 13 odstotka glasov, ultranacionalistična stranko Ataka, ki je prepričala okoli devet odstotkov volilcev, pa je pristala na četrtem mestu.

Preboj uspel tudi skrajnim desničarjem
V parlamentu bodo prisotne še desno usmerjena Modra koalicija z okoli 7,6 odstotka prejetih glasov, stranka podjetnikov Leader, ki so ji volilci namenili okoli štiri odstotke glasov in skrajno desna stranka Red, zakon in pravičnost, ki je prav tako na meji štiriodstotnega praga za vstop v parlament.

Zadnja nagovora
"Če bomo dobili volitve, bomo dokazali, da so poštenost, transparentnost in politična volja v politiki mogoče,
" je v predvolilni kampanji poudarjal Borisov, ki sam vodenja GERB uradno ni prevzel, saj je bil za župana bolgarske prestolnice izvoljen še kot neodvisen kandidat.

Premier in vodja socialistov Stanišev je na drugi strani v zadnjem nagovoru v parlamentu pred volitvami poudaril, da je njegova levosredinska vlada "uresničila sanje več generacij, to je videti, kako je Bolgarija postala članica Evropske unije".

Volitve v Bolgariji spremljajo tudi tuji opazovalci, med drugim iz Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi in Sveta Evrope.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.