Svet
9669 ogledov

Dva dni po napadu v Teksasu umrl mož umorjene učiteljice

streljanje Uvalde Teksas Profimedia
Štirje otroci so ostali brez obeh staršev.

Sorodniki učiteljice Irme Garcia, ki jo je v strelskem napadu umoril 18-letni napadalec, so potrdili, da je družino doletela še ena tragedija. Dva dni po tragičnem dogodku v osnovni šoli v mestu Uvalde v Teksasu je umrl mož umorjene učiteljice. Joe Garica naj bi umrl za posledicami srčnega napada. 

Zakonca sta bila poročena 24 let in sta imela štiri otroke.

streljanje Uvalde Teksas | Avtor: Profimedia Profimedia

Dvomi v policijsko posredovanje

Dva dni po dogodku so vse glasnejši dvomi v policijsko posredovanje na dan dogodka. Policija je bila o dogajanju na šoli obveščena kmalu po začetku napada, policisti pa so ga ustrelili šele uro in pol kasneje, ko je bilo za 19 otrok in dve učiteljici že prepozno. 

Uvodna pojasnila teksaške policije so bila nejasna. Zdaj je jasno, da je Ramos najprej doma ustrelil babico, ki se je uspela z okrvavljeno glavo privleči iz hiše in sosedu povedati, kaj je storil vnuk. Odpeljali so jo v bolnišnico in vse kaže, da bo preživela.

Potem ko je z avtomobilom ob šoli zapeljal v jarek, sta bila za njim že dva policista, na katera je streljal in ju ranil. Nato je odšel v šolo, ki ima sicer zaposlene oborožene varnostnike, si izbral učilnico četrtega razreda, zaklenil vrata in jih zabarikadiral ter začel pobijati otroke v njej.

Streljanje v Teksasu ZDA Svet To so besede mame napadalca

Številne policijske enote so bile medtem pred šolo in so kovale načrt za napad, medtem ko so postajali prisotni starši in sosedje vse bolj jezni in obupani. V šolo je na koncu vdrl pripadnik mejne policije, ki ni več želel čakati. Ali je bil pri tem sam ali skupaj s kolegi, še ni jasno. Menda je trajalo kar nekaj časa, da so našli ključ od vrat učilnice.

Predstavnik teksaškega ministrstva za javno varnost Steven McCraw je medijem povedal, da so odgovorni očitno zatajili, ker niso preprečili množičnega pokola, vendar pa je zagotovil, da so policisti, ki so se odzvali, tvegali življenja in rešili druge otroke, s tem ko so strelca držali v šahu za barikadami.

streljanje Uvalde Teksas | Avtor: Profimedia Profimedia

Mladoletniki lažje do orožja kot do cigaret

Zadnji v vrsti strelskih pokolov na šolah in drugje po ZDA odpira že stara vprašanja o tem, kaj je narobe z družbo, v kateri lahko mladoletnik do orožja pride lažje kot do cigaret in piva, pri čemer niti še nima volilne pravice.

Republikanski politiki znova vlečejo na dan vse mogoče teorije, pri čemer orožja načeloma ne omenjajo ali ga celo branijo. Dejstvo je, da ima vsaka družba po svetu nek delež mladih fantov, ki imajo težave, so neprilagojeni, zavedeni z vsebinami na internetu, živijo v razbitih družinah in podobno, a nikjer na svetu ti do orožja ne pridejo tako zlahka kot v ZDA.

Republikanski politiki, kot je med drugim guverner Teksasa Greg Abbott, po pokolu izražajo začudenje, da se lahko kaj takšnega sploh zgodi, a že naslednji dan potujejo na letno skupščino Nacionalne orožarske zveze (NRA), kjer glasno obljubljajo, da bodo do zadnjega diha branili pravico do orožja. V petek se v Houstonu začenja eno takih zborovanj, na katerega prihaja tudi bivši predsednik ZDA Donald Trump.

streljanje Uvalde Teksas Svet Streljanje v Teksasu: Pošiljal slike orožja, najprej se znesel nad babico

Še posebej glasen je republikanski kongresnik slovenskega rodu iz Arizone Paul Gosar, ki se ponaša s slovenskim državnim odlikovanjem. Po njegovem je vzrok za pokol to, da je strelec nezakoniti priseljenec, transseksualec in levičar, čeprav je bil Ramos ameriški državljan, rojen v ZDA, brez zgodovine duševnih motenj, o njegovih političnih prepričanjih pa ni nobenih dokazov.

V takem ozračju je le vprašanje časa, kdaj bo prišlo do novega pokola, in enega so domnevno že preprečili v sredo v šolskem okrožju Donna na skrajnem jugozahodu Teksasa ob mehiški meji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • miho 07:22 27.maj 2022.

    Ni problem orožje, problem je fant, ki je streljal. Če ne bi mogel do strelnega orožja, bi pa za svoj nasilni pohod uporabil kuhinjski nož ali pa kar kakšen močnejši kol ali pa bi se naučil borilne veščine in jo ...prikaži več zlorabil. Tudi s tem lahko človeka ubiješ.