Svet
3270 ogledov

Evakuacija: Tudi tretji poskus se je izjalovil

Ukrajina begunci
1/4
Profimedia
Evakuacija Ukrajincev iz obstreljevanih mest tudi tokrat ne poteka tako, kot je bilo dogovorjeno.

Dogovor o humanitarnem koridorju iz obleganih mest je, kot kaže, spet padel v vodo. Ruska stran je napovedala, da se bo ob 8. uri po srednjeevropskem času lahko začela evakuacija, a iz Ukrajine že prihajajo vesti, da ruske sile obstreljujejo poti, po katerih naj bi se umikali civilisti.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko je dejal, da so ruske sile napadle humanitarni koridor med mesto Mariupol in Zaporožje. Iz Zaporožja proti Mariupolu se je odpravilo osem tovornjakov in 30 avtobusov, ki so v mesto peljali humanitarno pomoč, v nasprotno smer pa naj bi odpeljali civiliste.

Ljudje v Mariupolu so že skoraj teden dni brez elektrike in vode, zmanjkuje jim hrane.

Evakuacija iz mesta Irpin, zahodno od Kijeva, poteka. Ljudi evakuirajo preko vasi Romanivka v Kijev, je povedal predstavnik tamkajšnjih oblasti Oleksij Kuleba. Evakuirali so več kot 150 ljudi. V teku naj bi bila tudi evakuacija iz mesta Sumi, ki ga Rusi v zadnjem dnevu močno obstreljujejo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v zadnjem nagovoru dejal, da so ruske sile obkolile Mariupol in namerno prekinile dobavo vode, hrane in elektrike. "Prišlo je do prvega primera, ko je otrok umrl zaradi dehidracije," je dejal Zelenski.

Zelenski je poudaril, da humanitarni koridorji ne delujejo, saj ruske sile streljajo na ljudi. Ob tem je vnovič pozval zahod, naj ukrepa. Dejal je, da so Ukrajini že pred 13 dnevi obljubili pomoč iz zraka, a do tega še ni prišlo. Odgovornost za napad leži na ruski strani, a tudi na strani "tistih, že trinajst dni nekje na zahodu ne morejo sprejeti odločitve, ki ne zagotovijo varnosti našemu zračnemu prostoru".

Ukrajina begunci | Avtor: Profimedia Profimedia

Hekerski napad Anonymous Svet Hekerji vdrli na rusko državno televizijo in predvajali vojne posnetke

Iz Ukrajine zbežalo več kot dva milijona ljudi

Po podatkih Združenih narodov je iz Ukrajine zbežalo že več kot dva milijona beguncev. Velika večina se jih je zatekla na Poljsko. Tamkajšnje oblasti že opozarjajo, da pomoč, ki naj bi jo EU namenila beguncem – gre za 500 milijonov evrov – ne bo zadoščala. Prvi izračuni po besedah namestnik poljskega zunanjega ministra Pawla Jablonskega kažejo, da bodo njihovi stroški znašali okoli 2 milijardi evrov, če upoštevamo še stroške izobraževanja, zdravstva in socialnega zavarovanja. "To je ocena za milijon ljudi, a jih bomo imeli več," je dodal.

Visoki komisar ZN Filippo Grandi je opozoril, da bo potrebna še večja solidarnost v Evropi širše. Medtem ko so bili med prvimi begunci ljudje, ki so na pot lahko šli z avtomobilom, ki so imeli v tujini sorodnike in prijatelje, h katerim so se zatekli, se bo v primeru nadaljevanja vojne povečalo število ljudi, ki v tujini nimajo nikogar. "To bo za evropske države bolj zahtevna težava in potrebna bo večja solidarnost vse Evrope in širše," je poudaril.

Spomnil je na vojno na Balkanu, ko se je z območja izselilo med dvema in tremi milijoni let v obdobju osmih let. Medtem ko so v drugih deli sveta takšne razmere izkusili, se "v Evropi to dogaja prvič po drugi svetovni vojni".

Strašljivo Svet V kijevski porodnišnici ujetih več sto otrok, starši ne morejo do njih

Ukrajina begunci | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • h4ck3r 15:16 08.marec 2022.

    Torej Zelenski želi odkrito povleči tudi EU in s tem tudi ves svet v 3 svetovno vojno? Pa kaj temu ni jasno, da to ne gre kar tako. Očitno so mu nekateri prej obljubljali pomoč in oh in sploh, sedaj ...prikaži več pa obrnili hrbet. Ima pa sam tudi možnost le te javno razkriti, pa da vidimo kdo in zakaj dejansko stoji za vsem skupaj.

  • QSprm 15:05 08.marec 2022.

    Ruske sile sestavljene iz samih pripadnikov AZOV nacijev. Rezimske propagandne agencije dosegajo nove vrhunce sprijenosti.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 13:19 08.marec 2022.

    Seveda nihče razen ovc ni presenečen, da se Zelenski še naprej skriva za talci..Azov so na tiste, ki so hoteli iz Mariupola streljali že prvi dan, zakaj bi bilo danes drugače ?!