Svet
16 ogledov

Grčija varčuje še ostreje

Grški premier George Papandreou (desno) in finančni minister Evangelos Venizelos EPA
Grška vlada je predstavila nove varčevalne ukrepe. Znižala bo pokojnine in zmanjšala število javnih uslužbencev. Sindikati so za prihodnji mesec že napovedali stavko.

Grčija je sprejela nekaj pomembnih ukrepov, ki naj bi jim pomagali pri varčevanju. Za 20 odstotkov bo znižala pokojnine tistim, ki dobivajo več kot 1.200 evrov na mesec. Nižje pokojnine bodo imeli tudi tisti, ki so se upokojili pred 55. letom. Trideset tisoč javnih uslužbencev bo odšlo na čakanje.

Pred ukrepi že napoved stavke

Še preden pa so ukrepi znani, sta dva največja grška sindikata za prihodnji mesec napovedala stavko. Petega in devetnajstega oktobra bodo protestirali proti varčevalnim ukrepom, zoper katere so se pripravljeni boriti do konca. "Trojka in vlada morajo iti," je dejal generalni sekretar sindikata ADEDY Ilias Iliopoulos. Skupaj s sindikatom GSEE združujejo 2,5 milijona delavcev oziroma polovico delovne sile v državi.

Uskladitev s trojko

Grški finančni minister se je o ukrepih po telefonu več kot dve uri pogovarjal s predstavniki EU in Mednarodnega denarnega sklada. "Ali moramo sprejeti dodatne ukrepe? Da, moramo sprejeti dodatne ukrepe," je v parlamentu dejal finančni minister Evangelos Venizelos. Ob tem je dodal, da Grčija potrebuje mednarodno pomoč. "Če ne bi bilo nadzora trojke (EU/IMF/Evropska centralna banka), bi na žalost finančno iztirili," je dejal.

Evropska komisija je potrdila, da so pogovori prinesli napredek. Njeni predstavniki naj bi spet obiskali Grčijo že prihodnji teden in preverili, kako napreduje. Najbolj jih zanimajo ukrepi za nižanje dolga in prihodnji ukrepi grške vlade.

Potrebujejo osem milijard

Pod vprašajem je namreč naslednji paket pomoči Grčiji v višini osem milijard evrov, ki jih država nujno potrebuje. V nasprotnem primeru namreč ne bo mogla poravnati svojih obveznosti, vključno s plačami javnih uslužbencev in pokojninami.

Zaradi grške krize so še vedno nemirni tudi mednarodni finančni trgi. Večina evropskih borz je dan začela z rahlim padcem prometa. Nemški indeks Dax je padel za 1,4 odstotka, francoski Cac 40 za skoraj odstotek, britanski FTSE 100 pa za 0,7 odstotka.

Komentarjev 7
  • Avatar Zala
    Zala 21:55 21.september 2011.

    S tem varčevanjem mi ni nekaj jasno. Prijatelji so se pred tednom dni vrnili iz Grčije in niso opazili, da bi se kaj pretirano varčevalo ali, da bi se ljudje kaj "sekirali". Življenje se je podražilo, vse drugo pa teče ...prikaži več svojo pot.Kaj se sploh dogaja v resnici? Ali so že banke postale lastnice držav in namenoma stiskajo vlade, da bi iztisnile še več. Skratka v Grčiji ljudje ne dajo ne videza ne vtisa, da se jim dogaja to kar mi beremo.

  • mirko 20:23 21.september 2011.

    Dobri poznavalci grškega gospodarstva pravijo, da je bankrot grčije samo vprašanje časa. Ali bosta Križanič in Gaspari za posojilo grkom, danega od denarja slovenskega davkoplačevalca, odgovarjala z zaplembo jajinega premoženja ? Težko verjetno. Na vislice z njima.

  • privat 20:05 21.september 2011.

    naj varčujejo voluharji pri sebi in naj poštenega delavca pustijo pri miru...kaj naj grk dela za 570€ neto??Raje smrt predlagam! Ni on butast Slovenc