Svet
533 ogledov

Po Trumpu selitev napovedal še en politik

Donald Trump Trump je z napadi na športnike javnost odvrnil od drugih, bolj perečih tem.
Navodila za začetek potrebnih postopkov je že izdal.

Kot prvi tuji državnik po ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu je v nedeljo gvatemalski predsednik Jimmy Morales sporočil, da bo Gvatemala svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva preselila v Jeruzalem. To je sporočil na Facebooku po pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem.

Kot je dodal, je zunanjemu ministrstvu dal navodila za začetek potrebnih postopkov za ta korak, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Emmanuel Nahshon se je že zahvalil Gvatemali za to pomembno odločitev, ki jo je označil za izraz pravega prijateljstva.

Melania Trump, Donald Trump Svet Združeni narodi Trumpovo odločitev zavrnili

Bili so proti resoluciji ZN

Gvatemala je bila sicer ena od sedmih držav, ki so ob ZDA in Izraelu minuli teden glasovale proti resoluciji Generalne skupščine ZN, v kateri je 128 članic ZN pozvalo ZDA k umiku odločitve o Jeruzalemu ter ponovilo, da je treba status Jeruzalema rešiti na pogajanjih med Izraelom in Palestinci.

Glasovanja se je vzdržalo 35 držav, tudi nekaj članic EU, med njimi Hrvaška, medtem ko jo je večina članic unije, tudi Slovenija, podprlo.

Trump bo premaknil veleposlaništvo v Jeruzalem Kaj sledi? Svet Trump: Jeruzalem je prestolnica Izraela

Ob Gvatemali je proti resoluciji glasoval tudi Honduras. Gre prav tako za revno srednjeameriško državo, ki je tako kot Gvatemala odvisna od financiranja ZDA pri zagotavljanju varnosti, saj ju pesti nasilje kriminalnih skupin.

Trumpova odločitev je ob obsodbah mednarodne skupnosti sprožila tudi val protestov, ki so na palestinskih območjih zahtevali 12 življenji, več sto ljudi je bilo ranjenih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 18:05 26.december 2017.

    Prepričan sem, da bo Hrvaška tretja država, ki bo preselila svoje veleposlaništvo.

  • Simeon 16:34 26.december 2017.

    Čudno se mi zdi, da naši hlapci niso bili proti resoluciji...