Svet
8 ogledov

Hladno-vroče na Kosovo

Kosovo protesti EPA
Kfor je v jutranjih urah na mejne prehode s Srbijo poslal nove vojake. Kosovski Srbi še naprej vztrajajo na barikadah.

Proti barikadam na Jagnjenici naj bi krenili dve vozili Kforja, opremljeni z vodnimi topovi. Razmere na severu Kosova se zaostrujejo, kljub temu pa Kfor upa, da ne bo treba uporabiti sile. Vroče je bilo pri kraju Zupče, kjer naj bi Kforju uspelo odstraniti barikado pred mostom. Na drugi strani mosta barikada ostaja, saj so jo ponoči še ojačali.

Noč je sicer minila mirno, Kfor namreč v nočnih urah ni nadaljeval z umikanjem barikad. Številni kosovski Srbi ponoči vztrajali na barikadah v občini Zubin Potok na severu Kosova. Prenočili so v avtomobilih, šotorih in ob tabornem ognju.

Kosovski Srbi so na cestah, ki vodijo do mejnih prehodov Jarinje in Brnjak na meji s Srbijo, pred nekaj tedni postavili 16 barikad, katerih umik pogojujejo z odhodom kosovskih carinikov in policistov z omenjenih prehodov.

Vodja srbske delegacije na pogovorih med Beogradom in Prištino Borislav Stefanović je sicer v pogovoru za današnjo izdajo srbskega dnevnika Politika ocenil, da večina zahtev, ki so jih postavile štiri občine na severu Kosova s pretežno srbskim prebivalstvom, ni uresničljiva ter da je politično motivirana.

"Rešitev problema za Jarinje in Brnjak je blizu," je po navedbah Tanjuga poudaril Stefanović in poudaril, da bi morali razmišljati o možnostih za oskrbo Kforja, s čimer bi se zmanjšale napetosti na območju.

Poveljnik Kforja Erhard Drews je danes v luči prizadevanj za rešitev razmer izrazil pripravljenost na srečanje s predstavniki kosovskih Srbov. Kot pa je še povedal po obisku svojih enot v kraju Zupče, bi Srbi "morali razumeti, da je bolje za njih, da sami odstranijo barikade, saj te kršijo svobodo gibanja".

Komentarjev 14
  • gec 16:59 23.oktober 2011.

    S KOM SI TI NA ISTI STRANI BREGA PSIHO?KAMOR POGLEDAŠ VIDIŠ OKROGLINE ZAPRTEGA ODDELKA PSIHIATRIČNE BOLNIŠNICE.

  • gec 16:57 23.oktober 2011.

    TI SI JIM OČITNO PONUDIL MAMO ALI HČERO,KER JIH PREVEČ SIMPATIZIRAŠ.

  • gec 16:56 23.oktober 2011.

    TOK MAJHEN IN NEUMEN TER BOLAN KOT SI TI NI NIHČE