Svet
16 ogledov

Hrvaška: župnik se bo moral opravičiti gejem

V Franciji se istospolni pari še naprej ne bodo smeli poročati. (Foto: Shutterst Žurnal24 main
Reško županijsko sodišče je razsodilo, da je kastavski katoliški duhovnik obsojen zaradi diskriminacije istospolno usmerjenih oseb.

Reško županijsko sodišče je sporočilo, da je bil katoliški duhovnik iz Kastva Franjo Jurčević obsojen zaradi diskriminacije istospolno usmerjenih oseb. S svojega spletnega bloga bo moral tako umakniti sporne tekste in na lastne stroške objaviti besedilo razsodbe v časnikih.

Jurčevića so ovadila društva

Zaradi diskriminacije in spodbujanja k diskriminaciji na podlagi spolne usmeritve so Jurčevića ovadila društva Lori, Zagreb Pride in Domino ter zagrebški center za mirovniške študije.

Župnik je istospolne osebe med drugim označil za "bolne, perverzne, brezsramne nesrečnike, osebe bolnih usmeritev, nenormalne in čudaške".

Jurčević bo moral razsodbo objaviti v Jutarnjem in Novem listu, sodišče pa je tudi prepovedalo, da bi na svojem blogu "zupnik.blog.hr" diskriminiral osebe na podlagi spolne usmerjenosti. Obsojeni danes razsodbe ni želel komentirati, ker je, kot je dejal, zanjo izvedel iz medijev.

Znan tudi po žalitvah na račun predsednika

Je pa Jurčeviću reški nadškof Ivan Devčić že pred časom prepovedal, da bi svoja mnenja objavljal na uradnih spletnih straneh škofije.

Kastavski župnik je znan tudi po žaljivih izjavah na račun predsednika države Iva Josipovića in njegovega srbskega kolega Borisa Tadića, z nacionalistično retoriko je napadal tudi saborske poslance iz vrst srbske manjšine na Hrvaškem.

Občinsko sodišče na Reki ga je letos že nepravnomočno obsodilo na tri mesece zapora pogojno zaradi kaznivega dejanja rasne in spolne diskriminacije.

Komentarjev 1
  • 1111 18:52 05.oktober 2011.

    ...zapret vse cerkve....in te pedofile nagnat delat!!!

Sorodne novice