Svet
24 ogledov

Iranska mornarica "za mir in prijateljstvo"

iranska vojaška ladja, Sueški prekop Reuters
V Sredozemsko morje sta vpluli iranski vojaški ladji in razburili ZDA in Izrael ter EU. Medtem zaradi "najresnejše epizode širjenja jedrskega orožja, odkar so ga izumili", Bližnjemu vzhodu grozi "nova hladna vojna".

Iranski vojaški ladji v Sredozemskem morju

Medtem ko je mednarodno ozračje zaradi iranskega jedrskega orožja vse bolj napeto, sta v Sredozemsko morje vpluli iranski vojaški ladji. Tako želi Iran pokazati svojo veličino, je pa tudi sporočilo miru in prijateljstva, poveljnika mornarice, admirala Habibolo Sajarija, povzemajo tuji mediji. To je drugič po islamski revoluciji leta 1979, da je iranska ladja prisotna v Sredozemlju. Februarja lani so se na podobno potezo v ZDA in Izrael tako razburili, da je judovska država razglasila stanje pripravljenosti za svojo mornarico.

"Bližnjemu vzhodu grozi nova hladna vojna"

"Najresnejša epizoda širjenja jedrskega orožja, odkar so ga izumili, bi se začela z vsemi mogočimi destabilizacijskimi učinki na Bližnjem vzhodu," opozarja britanski zunanji minister William Hague. V intervjuju za Daily Telegraph je pojasnil, da iranske jedrske ambicije lahko poženejo Bližnji vzhod v "novo hladno vojno", saj če bo Iran razvil jedrsko orožje, se bodo enakih načrtov lotile tudi druge bližnjevzhodne države. Zahod že dolgo "ve", da v jedrski elektrarni Bušer ne gre za program v energetske namene, kot zagotavlja Teheran.

Administracija ameriškega predsednika Baracka Obame ne verjame, da bodo sankcije to državo zavirale ovirale pri razvijanju jedrskega programa, zato ZDA kot edino možnost vidijo napad na Iran - ali same ali to prepustijo Izraelu.

Pogovori bolj monologi kot pogajanja

ZDA in Evropska unija so v petek izrazile optimizem glede možnosti obnovite pogovorov z Iranom. Medtem iranski dopisnik CNN pravi, da Teheran sicer ponuja pogovore, a se zahodni diplomati pritožujejo, da gre bolj za "paralelne monologe" kot pogajanja.

Komentarjev 7
  • stalker 11:54 20.februar 2012.

    čist prou

  • stalker 11:54 20.februar 2012.

    ma nima možnosti da bi zda pa izrael skp poravnale iran a si pozabu rusija je iranova najvecja zaveznica ce jih bojo napadal jim ralhk rusija skoc na pomoc pa je konc iz zda in izraelom aja pa se to ...prikaži več rusija ma nvem kok ze sm pozabu kr neki jedrskih konic nad nami to se prau u vesolju tko da ja teska

  • privat 12:49 19.februar 2012.

    mednarodne vode ...zakaj pa ne bi smeli biti v sredozemlju iranske ladje??