Svet
64 ogledov

Italijan rešen iz pekla morilske gore

Nizozemca Wilca van Rooijena je pakistanski helikopter z gore prepeljal včeraj. Žurnal24 main
Italijanski alpinist Marco Confortola je po štirih dneh, ki jih je prebil na ekstremni višini, peš dospel v glavni tabor na vznožju gore K2 v Himalaji. Preživeli odprave medtem opisujejo prizore panike.

"Zelo sem vesel, da sem končno tukaj in da sem živ," je povedal 37-letni Italijan, eden izmed treh, ki so preživeli najhujšo nesrečo v zgodovini osvajanja gore. “Šele zdaj se zavedam, da so mrtvi, vsi so mrtvi," se je spomnil na 11 soplezalcev, ki so ostali v večnem objemu K2. "Zgoraj je bilo kot v peklu," je Confortola povedal po telefonu bratu Luigiju. "Med sestopom sem na višini 8000 metrov zaradi višine in izčrpanosti celo zaspal v snegu, in ko sem se zbudil, nisem vedel, kje sem," je dejal.

Confortolo so z območja nesreče rešili nek Američan in pakistanske šerpe, ki so se v ponedeljek, ko je novica o nesreči dosegla dolino, povzpeli reševat preživele. Skupaj so bivakirali ter se pozneje  spustili v tabor na višini 6.000 metrov. Po oskrbi ozeblin se je Confortola kar peš podal v bazni tabor na 5.300 metrih nadmorske višine, saj helikopter pakistanske vojske zaradi slabega vremena ni mogel poleteti. Iz baznega tabora ga bodo prepeljali v bolnišnico v Islamabadu.

Smrtonosna cona smrti
V tragediji, ki se je zgodila ta konec tedna na drugi najvišji gori sveta, K2, je umrlo enajst alpinistov: trije Korejci, dva Nepalca, dve pakistanski šerpi, Francoz, Srb, Norvežan in Irec. Nesreča se je zgodila med sestopom mednarodne skupine 25 alpinistov v petek, potem ko se je na območju Bottleneck, na višini okoli 8200 metrov, odtrgal kos ledu in odnesel vrv, na katero so bili privezani plezalci. Več alpinistov je omahnilo v smrt, preostali pa so ostali ujeti na območju na višini okoli 8000 metrov, ki ga zaradi pomanjkanja kisika alpinisti imenujejo Cona smrti. Na koncu so se rešili le trije, dva Nizozemca in omenjeni Confortola.

 

Intervju: Davo Karničar

"Ljudje , ki gredo na komercialno odpravo in se znajdejo v nepredvidljivih okoliščinah, tako močno hlastajo po lastnem preživetju, da odnosi izgubijo pravo raven človeka dostojnega." 
Preberi celoten intervju .... 

Niso sodelovali med sabo
"Bežali so z gore, vendar niso vedeli, kam naj gredo,"
je za Reuters povedal eden preživelih iz nizozemske ekipe Wilco van Rooijen , ki se zaradi ozeblin zdravi v pakistanski vojaški bolnišnici. "Veliko se jih je izgubilo, saj so bili na napačni strani in na napačni poti," je povedal in pojasnil, da alpinisti niso sodelovali med sabo, ko se je zgodila nesreča. "Hoteli so mi vzeti mojo kisikovo masko in vrv," je povedal: "Tako se je praktično vsak boril zase in še vedno ne razumem, zakaj so zapustili eden drugega." Povedal je, da je petkovo noč preživel v snegu nad Bottleneckom s še dvema drugima plezalcema, preden je začel sestopati z gore. Skupaj s še enim nizozemskim alpinistom ga je v ponedeljek rešil pakistanski vojaški helikopter.

Morilska gora
8611 metrov visoka gora, ki jo je eden največjih alpinistov vseh časov, Reinhold Messner , poimenoval gora vseh gora, velja po težavnosti vzpona za najnevarnejšo goro na svetu. Prejšnji petek se je v zgodovino vzponov na K2 vpisal kot dan, ki je prinesel največ smrtnih žrtev. Na goro K2 se je do zdaj povzpelo le nekaj sto ljudi, več deset pa jih je med poskusom osvojitve vrha umrlo. Stopnja smrtnosti med alpinisti, ki so poskušali doseči vrh, je 27-odstotna, kar je trikrat več kot pri najvišji gori na svetu Mount Everestu. 11. maja leta 1996 je med poskusom vzpona na Mount Everest v enem samem dnevu umrlo osem alpinistov. Šest plezalcev je umrlo 13. avgusta 1995 med nevihto na gori K2.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.