Svet
6152 ogledov

Izrael tolče po Siriji in Libanonu: "Bejrut bo kot Gaza!"

Gaza ruševine Epa Pogled na porušeno Gazo.
Provokacije so se spremenile v agresijo, pravijo Izraelci.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je v soboto libanonsko oboroženo gibanje Hezbolah opozoril, da se "igra z ognjem", ko obstreljuje severni Izrael. Prebivalcem Libanona je sporočil, da bi lahko bila, če voditelj Hezbolaha Hasan Nasralah stori napako, "usoda Bejruta enaka usodi Gaze", ki jo izraelske sile napadajo zadnjih pet tednov.

Po Galantovih besedah so se provokacije na severu države spremenile v agresijo. Kot je poudaril, glavnina izraelskih letalskih sil več ni aktivna nad Gazo, zato se lahko aktivirajo severneje, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ministrove grožnje je ponovil tudi premier Benjamin Netanjahu, ki je omenjeni šiitski organizaciji v Libanonu sporočil, da bi bila vojna z Izraelom njena največja napaka. "Vaš vstop v vojno bo zapečatil usodo Libanona," je še dodal predsednik skrajno desne izraelske vlade.

Od 8. oktobra na območju izraelsko-libanonske meje poteka najsilovitejše medsebojno obstreljevanje od vojne leta 2006. Nasralah je v soboto razkril, da je Hezbolah proti Izraelu uporabil nove vrste orožja ter obljubil, da bo ohranil pritisk na južno sosedo.

Hezbolah je bil kot stranka in oboroženo gibanje ustanovljen s pomočjo Irana leta 1985 v odgovor na izraelsko okupacijo južnega Libanona. Nasralah to gibanje vodi od leta 1992.

WHO izgubila stik

tank IDF Gaza | Avtor: Epa Epa

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ponoči izgubila stik z bolnišnico Al Šifa, največjim zdravstvenim kompleksom v Gazi.

V luči "grozljivih poročil o ponavljajočih se napadih na bolnišnico" WHO domneva, da njeni kontakti bežijo z območja, ki ga oblegajo izraelske sile. WHO je še enkrat pozvala k prekinitvi ognja.

Napad na cilje v Siriji

Izraelsko letalstvo je v odgovor na izstrelka, ki sta zadela zasedeno Golansko planoto, ciljalo "teroristično infrastrukturo" v Siriji, je danes sporočila izraelska vojska.

Izraelska vojska je objavila, da sta v soboto dva izstrelka iz smeri Sirije zadela nenaseljeno območje Golanske planote, kjer so so posledično oglasile sirene, ki opozarjajo na nevarnost raketnega napada.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 28
  • Kmodri 21:50 13.november 2023.

    Bejrut je že sedaj v razsulu!

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 18:45 12.november 2023.

    Kar smo bili mi , ste zdaj vi. Bi rekel Hitler Netanjahuju , če bi vstal od mrtvih.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:44 12.november 2023.

    Sem precej pesimistična zaradi razmer "okoli" Izraela.

Sorodne novice