Svet
3433 ogledov

Zaradi Gaze upor v Bidnovi administraciji

Joe Biden Epa Joe Biden.
Na zunanjem ministrstvu vsi niso zadovoljni s politiko do Izraela.

Del uslužbencev ameriškega zunanjega ministrstva je izjemno kritičen do politike vlade predsednika Joeja Bidna o Bližnjem vzhodu oziroma o vojni med Hamasom in Izraelom in so to izrazili v memorandumu, o katerem poroča medij Politico. Diplomati so med drugim razočarani, ker Washington javno ne kritizira Izraela.

Memorandum, ki sta ga sestavila in razposlala dva uslužbenca State Departmenta z izkušnjami z Bližnjega vzhoda, kaže, da ameriški diplomati vse bolj izgubljajo zaupanje v Bidnov pristop do krize. Glede na pogovore z več uslužbenci ministrstva in druga poročila odraža občutke številnih ameriških diplomatov, zlasti na srednjih in nižjih položajih, poroča Politico.

V memorandumu sta dve ključni zahtevi: ZDA morajo podprejo prekinitev ognja in bolj uravnotežena javna in zasebna sporočila uradnikov glede Izraela, kar pomeni tudi kritiko izraelskih vojaških taktik in ravnanja s Palestinci. Brez tega nastaja vtis, da so ZDA pristranske in to ne pomaga k uresničevanju ameriških interesov po svetu, je navedeno v dokumentu.

ZDA bi morale kritizirati izraelske napade na cilje, ki niso vojaški, navajajo kritiki uradne politike in dodajajo, da je potrebna jasna kritika, ko Izrael podpira nasilje izraelskih naseljencev in nezakonite zasege zemljišč ali uporablja pretirano silo proti Palestincem, ker je to v nasprotju z ameriškimi vrednotami.

Koliko uslužbencev se je podpisalo pod memorandum, ki ponuja vpogled v razmišljanje številnih v State Departmentu, ni jasno. State Department memoranduma uradno ne komentira.

Državni sekretar pozdravil argumente

Antony Blinken | Avtor: Epa Epa

Tiskovni predstavnik Matthew Miller je dejal, da državni sekretar Antony Blinken (zgoraj) pozdravlja tovrstne argumente in jih skrbno pretehta. "Ena od prednosti tega ministrstva je, da imamo ljudi z različnimi mnenji," je o takšnih sporočilih prejšnji mesec na novinarski konferenci dejal Miller.

Memorandum pravi, da ima Izrael pravico in dolžnost, da odgovori na napade Hamasa 7. oktobra, ki so zahtevali 1400 življenj, vendar dodaja, da je obseg do zdaj izgubljenih človeških življenj nesprejemljiv. Po podatkih iz Gaze je v izraelskih povračilnih napadih umrlo več kot 10.000 ljudi.

Uradna politika ameriške vlade je sedaj zavračanje zahtev po prekinitvi ognja, dokler Izrael ne uresniči cilja uničenja Hamasa. Čeprav Biden in drugi vse bolj poudarjajo pomen varovanja življenj palestinskih civilistov, pa doslej kritike izraelskih ukrepov ni bilo slišati.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • bobubob 14:08 07.november 2023.

    Saj ne mislijo resno. Tudi naša predsednica ni, ko se je 'zavzela' za premislek o aferi C0. To je politika. Govoriš eno, delaš drugo, misliš pa tretje. Če sploh. Misliš.

  • leonardo 10:41 07.november 2023.

    Ma ne, tudi v Ameriki narodu počasi prihaja.

  • Avatar NickMason
    NickMason 10:19 07.november 2023.

    Biden ni nič kriv,saj za nekaj sekund že pozabi kaj je rekel

Sorodne novice