Šport > Nogomet
1407 ogledov

Nogometni as zaradi objav o Hamasu ostal brez službe, nadenj tudi tožilstvo

Anwar El Ghazi Profimedia
Mainz je zaradi spornih objav prekinil pogodbo z El Ghazijem, ki se je znašel celo v preiskavi tožilstva.

Nemški nogometni prvoligaš Mainz je prekinil pogodbo z nizozemskim napadalcem Anwarjem El Ghazijem po sporu glede nogometaševih objav na družbenih omrežjih. Igralčeve zapise v povezavi z vojno med Izraelom in Hamasom zaradi domnevnega razpihovanja sovraštva medtem preiskuje tudi tožilstvo.

"Mainz je v petek predčasno prekinili pogodbo z Anwarjem El Ghazijem. Za ta korak smo se odločili po igralčevih izjavah in objavah na družbenih omrežjih," je v kratki izjavi v petek zapisal klub. El Ghazi se je odzval na odločitev kluba z zapisom na Instagramu in vztrajal pri svojih stališčih. "Naredi, kar je prav, tudi če si pri tem osamljen," je dejal. "Izguba mojih sredstev za preživljanje se ne more niti primerjati s peklom, ki ga preživljajo nedolžni in ranljivi v Gazi," je še dodal.

Tožilstvo v Koblenzu je medtem potrdilo, da je odprlo preiskavo zapisov 28-letnega nogometaša na spletu. "Naša ocena je, da je obtoženi z izrazom podpore kriminalnim dejanjem kršil javni red in mir, obenem pa je razpihoval sovraštvo," je pojasnilo tožilstvo.

Novopečeni član Mainza v tej sezoni, klubu se je pridružil septembra, se je 27. oktobra na dogajanje na Bližnjem vzhodu odzval z zapisom na družbenih omrežjih, ki ga je moč razumeti kot zanikanje pravice Izraela do obstoja. Po posredovanja Mainza naj bi naknadno izjavil, da ne zanika pravice Izraela do obstoja in da obsoja vse vrste terorizma, klub pa mu je zaradi tega dal še eno priložnost.

Vendar je El Ghazi v nadaljevanju zanikal, da je z lastno voljo podal pojasnilo glede svoje prvotne objave. V sredo je tako zapisal, da mu ni žal za prvotno zapisana stališča. "Ne ograjujem se od tega, kar sem rekel in v kar verjamem, ne danes in ne do konca mojega življenja, v imenu človečnosti in vseh zatiranih," je zapisal na Instagramu. Ob tem je sicer dodal: "Sem proti vojni in nasilju. Sem proti ubijanju vseh nedolžnih civilistov. Sem proti vsem vrstam diskriminacije. Sem proti islamofobiji. Sem proti antisemitizmu. Sem proti genocidu. Sem proti apartheidu. Sem proti okupaciji. Sem proti zatiranju."

Mainz je zaradi zanikanja opravičila za sporno objavo odprl nov postopek proti igralcu, pri čemer je predstavnik kluba dejal, da zadeva "nima nič z nogometom in športom, je izključno politična zadeva". Ob tem je dodal, da klub še nikoli ni imel takšnega primera, zadevo pa bodo preučili iz pravnega stališča.

Mainz je sicer trenutno zadnji na lestvici nemškega prvenstva, ta teden je zaradi slabih predstav zamenjal trenerja. Dosedanjega stratega Boja Svenssona je začasno zamenjal Jan Siewert.

El Ghazi je sicer pred prihodom k Mainzu igral za številne evropske velikane, kot so Ajax, Lille, Aston Villa, Everton in PSV. Za nizozemsko reprezentanco je zbral dva uradna nastopa, nedavno pa je vložil prošnjo, da bi po novem nastopal za reprezentanco Maroka. Trenutno se še ureja vsa potrebna papirologija za menjavo reprezentance.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • e95e7fd9ea687d7ff23f77a8c201dc8140701052 13:21 05.november 2023.

    Tako izgleda fašizem v svobodni, napredni, liberalni.... Evropi. Lahko misliš in rečeš, kar hočeš, dokler je to na liniji uradne mantre. Pizda jim materna. Gnusijo se mi fašisti pod liberalno-demokratsko krinko. Potem imam že rajši prave fašiste, ki se vsaj ...prikaži več ne sprenevedajo in pretvarjajo. Hitler, kje si?? Pridi nazaj in počisti golazen. Odpelji v lagerje in zaplini.

Sorodne novice