Šport > Nogomet
3478 ogledov

Odkrit razlog za smrt enega največjih vseh časov. Kriv je bil ...

Bobby Charlton Profimedia
Padec je bil usoden za 86-letno nogometno legendo.

Angleška javnost še kar žaluje za smrtjo enega največjih nogometašev vseh časov, legendarnega Bobbyja Charltona, ki preminil 21. oktobra, deset dni po svojem 86. rojstnem dnevu. Informacije glede nogometaševe smrti so bile zelo skope, družina med drugim ni želela razkriti niti podrobnosti glede pogreba. Zdaj pa se je le razvedelo, kaj naj bi bilo usodno za nekdanjega svetovnega prvaka. Bobby Charlton je preminil zaradi posledic padca v domu za ostarele.

"Upokojeni legendarni nogometaš Manchester Uniteda Sir Bobby Charlton je bil sprejet v bolnišnico Macclesfieldu pri 86 letih staorsti, potem ko je utrpel padec v domu za ostarele 16. oktobra 2023. Do padca je prišlo, ker je bil nezanesljiv na nogah, pri tem pa je udaril ob okensko polico in si zlomil rebra. Pregledal ga je splošni hišni zdravnik, nato pa je bil prepeljan v bolnišnico, kjer je na žalost 21. oktobra 2023 ob 3.50. uri preminil," piše v uradnem dokumentu mrliškega zavoda, do katerega so se uspeli dokopati mediji.

Bobby Charlton | Avtor: Profimedia Profimedia

Charlton je bil vse od prihoda leta 1956 eden ključnih igralcev Manchestra v generaciji znani pod vzdevkom Busby Babes, ki je osvojila vrsto lovorik, leta 1968 tudi takratni pokal državnih prvakov, predhodnika današnje lige prvakov. V finalu, kjer je United ugnal Benfico iz Lizbone s 4:1 po podaljšku, je Charlton za Manchester zadel v rednem delu in tudi v podaljšku.

Bil je tudi eden ključnih reprezentantov domačega svetovnega prvenstva 1966, kjer je Anglija na slovitem Wembleyju doslej edinkrat osvojila naslov svetovnih prvakov. V finalu so Angleži takrat ugnali Nemce s 4:2 v podaljšku. V istem letu je prejel zlato žogo za najboljšega nogometaša v Evropi. Za reprezentanco je na 106 tekmah dosegel 49 golov.  Med letoma 1970 in 2015 je bil tudi rekorder po številu reprezentančnih zadetkov, nato je njegov dosežek izenačil in izboljšal Wayne Rooney (53), novi rekorder pa je Harry Kane (61).

Bobby Charlton | Avtor: Profimedia Profimedia

Barve članske ekipe Uniteda je branil 16 let. Še vedno je Charlton (249 golov) na drugem mestu večne lestvice strelcev v Manchester Unitedu, kjer je pred njim le Rooney, po številu nastopov (758) je na drugem mestu za Ryanom Giggsom. Športno pot je sklenil leta 1973, nekajkrat se je preizkusil tudi v trenerski vlogi, vseskozi pa je bil kasneje član predsedstva pri Unitedu.

"Najboljše pri vsem skupaj je, da si lahko vse tekme ogledam brezplačno," se je enkrat pošalil v zvezi s to funkcijo. Njegov uspeh so prepoznali tudi v angleških visokih krogih in kraljica mu je leta 1994 podelila viteški naziv. Morda tudi, ker je presegel športno okolje in ustanovil sklad Find A Better Way, ki se je ostro boril proti uporabi min v vojnah, obenem pa je sklad finančno podpiral raziskave pri razvoju protez.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 15:54 02.november 2023.

    No, vsak enkrat pade!

Sorodne novice