Svet
24890 ogledov

Kako se je poklapani Trump včeraj vrnil v Belo hišo

Donald Trump in dan odločitve Profimedia
Donald Trump uradno nadaljuje bitko za ohranitev predsedniškega mesta. Neuradno pa ...

Podporniki zmage Johna Bidna na ameriških volitvah in velik del sveta nestrpno čakajo, kdaj bo zdajšnji republikanski predsednik Donald Trump priznal poraz. Potem, ko so projekcije pokazale, da ima Biden neulovljivo prednost v zvezni državi Pensilvanija ter ponoči po našem času tudi v Nevadi, je postalo jasno, da si bo demokratski kandidat zagotovil več kot dovoljšno večino elektorskih glasov. Glede na trenutne razmerje pa se Bidnu s precejšnjo gotovostjo zmagi nasmihata tudi zmagi v Georgiji in v Arizoni, s čimer bi si zagotovil kar 306 elektorskih glasov. Da je bitka za Belo hišo izgubljena, je dokazala tudi poteza Trumpu naklonjenega medija Fox News, ki je že priznal Bidnovo zmago. 

janez janša Zmaga Bidna Slovenija Kako se je odzval Janša na novico, da je Biden zmagovalec

Donald Trump je vest o tem, da ima nasprotnik neulovljivo prednost, prejel med igranjem golfa v klubu, poimenovanem po njem. Tako kot vedno je bila nedaleč stran tudi skupina novinarjev, ki imajo po posebni akreditaciji Bele hiše pravico, da ves čas potujejo s predsednikom. Novinarka Tara McKelvey iz BBC je tako podrobno opisala usodni dan. Pravi da v vseh štirih letih, odkar je dnevno od blizu gledala predsednika ZDA, Trumpov dan še nikoli ni bil tako poseben. Javno ga je začel s tvitom, v katerem je spet napovedal svojo zmago.

Predsednik se je nato oblečen v črn športni jopič in s čepico MAGA (Make America great again) na glavi odpravil v koloni vozil iz Bele hiše proti 40 kilometrov oddaljenem golf igrišču v zvezni državi Virginija. Bilo je okoli 10. ure dopoldan. Bilo je čudovito jasno jutro, Trump je deloval zelo samozavestno, piše McKelveyjeva.

Donald Trump in dan odločitve | Avtor: Profimedia Profimedia
Donald Trump in dan odločitve | Avtor: Profimedia Profimedia

Okoli 11.30 po lokalnem času so ameriške televizijske mreže in BBC začele objavljati projekcijo, da so volitve odločene, Joe Biden pa da bo naslednji predsednik. Trump je bil takrat ravno na igrišču, obkrožen s svojimi prijatelji, izven posestva pa se je zbrala skupina podpornikov in skandirala proti novinarjem, češ da jim je treba vzeti sredstva ... Vmes tudi napis na transparentu, da je treba takoj ustaviti krajo glasov na voliščih.

Joe Biden Trump besni Svet Joe Biden je novi predsednik ZDA!

Novinarka opisuje, kako so nato minevale minute, iz minut pa ure, ko iz golf kluba ni in ni bilo nobene informacije, kaj se v njem dogaja in kako je Trump sprejel slabe novice. Eden od članov policijskega osebja je tiho komentiral: "Potrebuje nekaj časa."

Nazadnje je Trump le prišel iz kluba in se usedel v blindiran terenec, da bi ga odpeljali nazaj v Belo hišo. 

Donald Trump in dan odločitve | Avtor: Profimedia Profimedia
Donald Trump in dan odločitve | Avtor: Profimedia Profimedia

Že na poti ga je ob cestah in na nadvozih čakala množica navdušenih nasprotnikov, ki se je večala, kolikor bližje je bil konvoj Beli hiši. Ljudje so vpili, kričali in se veselili, nosili so transparente, opisuje novinarka, ki je bila v enem od vozil v predsedniški koloni. 

Ko so prišli do Bele hiše, Trump ni šel skozi glavni vhod temveč skozi stranskega, pravi McKelveyjeva, kar je bilo zelo nenavadno, saj ga Trump v vseh štirih letih ni skoraj nikoli uporabljal. "Njegova ramena so bila poveznjena, glava sklonjena. Ozrl se je in zagledal mene in ostale dopisnike iz skupine ter nam pokazal gesto s palcem gor. Ni pa dvignil roke ali stresel pesti, kot je bilo v njegovi navadi." Nato je sklonjeno vstopil v Belo hišo. 

Po volitvah v ZDA Prvič po zmagi Svet Biden v drive-in govoru pozval k enotnosti

Donald Trump | Avtor: Profimedia Profimedia

Dokler je šlo na njegov mlin, je bilo vse v redu

Po navedbah ameriških medijev so najbolj zagrizeni Trumpovi privrženci jezni, večina pa je le razočaranih in se tolažijo s tem, da je bil izvoljen Biden in ne kdo drug od demokratov, ki bi Ameriko potegnili veliko bolj v levo, kot lahko pričakujejo od njega.

Veliko Trumpovih podpornikov pa verjame Trumpovim trditvam, da je prišlo do volilnih prevar v korist demokratov, čeprav glasove štejejo isti ali skoraj isti ljudje, kot so jih šteli leta 2016, ko je zmagal.

Štetje nadzirajo tako predstavniki demokratov kot republikancev. Predstavniki številnih tretjih manjših strank pa nimajo dostopa in so odvisni od poštenosti predstavnikov obeh največjih strank.

Trump je legitimnost volitev "preventivno" spodkopaval že več mesecev pred volilnim dnevom, najbolj s trditvami, da bodo volitve po pošti prevara v korist demokratov.

Američani po pošti volijo, odkar imajo pošto in to ni bilo nikoli sporno, piše STA. Še najmanj na prejšnjih volitvah, ko so po pošti volili večinoma republikanci. Tokrat se je obrnilo in demokrati, ki so pandemijo vzeli resno, so v veliko večjem številu volili po pošti kot republikanci.

Zato se je Trumpova uvodna prednost v nekaterih državah spremenila v zaostanek, ker so najprej šteli glasove volivcev, ki so prišli na volišča, in šele kasneje tiste po pošti. Lahko bi bilo obratno in štetja bi bilo prej konec, a so republikanski kongresi, guvernerji in državni sekretarji zavračali takšno logično prilagoditev pravil.

Donald Trump Predlog Slovenija Trumpu bi podelili častno slovensko državljanstvo

Trump je tako moral opazovati, kako mu prednost kopni, in je začel znova govoriti o prevarah. Enako je počel tudi leta 2016, ko so ankete napovedovale zmago demokratke Hillary Clinton in je govoril o nameščenih volitvah, vse dokler ni zmagal s prepričljivo prednostjo v elektorskih glasovih.

Nato ga je zmotilo, da je Clintonova dobila tri milijone glasov volivcev več od njega. Ustanovil je celo posebno preiskovalno komisijo s trditvijo, da so zanjo volili nezakoniti priseljenci. Komisija je prenehala z delom, saj so bile obtožbe neutemeljene.

Vse to napoveduje Trumpovo obnašanje v luči volilnega poraza. Pričakovati je, da bo tožil, dokler bo šlo. Tudi ko bo sprejel dejstvo, da ni več predsednik, pa ne bo nikoli odstopil od obtožb o prevari. V prid predvidevanju, da se bo Trump sprijaznil z odhodom, govori tudi to, da naj bi nameraval spet kandidirati leta 2024, zato ne bo dopustil, da bi ga morali vleči iz Bele hiše.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • alibaba40 06:31 09.november 2020.

    odličen članek, vaba za muhe...da se nalepite in da se vas prešteje..... ubogi slovenčki oz. po vsej verjetnosti prišleki, komentirajte raje svojo jugovino ali pa samo vino-.

  • vzev 11:15 08.november 2020.

    Trumph, se je vsaj trudil zaščititi Američane pred ekonomskimi migranti. Potem pa Američani izvolijo nekoga, ki jih bo zopet spustil notri. Pa kako neumen je lahko narod.

  • Gandolf 11:04 08.november 2020.

    Sedaj mu morajo vzeti telefon in z napotnico v sanatorij za duševno motene osebe.