Svet
14 ogledov

Kfor odstranjuje, Srbi postavljajo

Kosovo barikade EPA
Kforjeve enote na severu Kosova na meji s Srbijo odstranile blokade, a so Srbi kmalu zatem postavili nove.

Pripadniki Natovih mirovnih sil na Kosovu (Kfor) so odstranili blokade na meji s Srbijo in s pomočjo solzivca razgnali množico Srbov na eni od cestnih blokad. Srbi so kmalu s pomočjo tovornjakov postavili novo blokado.

Srbska televizija RTS poroča, da so pripadniki Kforja okoli druge ure zjutraj prečkali barikade pri Jarinju in postavili bodečo žico proti alternativnemu mejnemu prehodu, ki vodi preko Rudnice. 
Administrativni mejni prehod Jarinje je zaprt. Kforjevi pripadniki so pridržali dva Srba, ki sta bila po dveh urah izpuščena na prostost.

Župan občine Leposavić Branko Ninić je ljudi pozval, naj se po mirni poti borijo za svoje legitimne pravice, Kfor pa naj se vzdrži uporabe sile. Ninić ocenjuje, da so pripadniki Kforja brez razloga uporabili solzivec na mejnem prehodu Jarinje.

Srbski državni sekretar na ministrstvu za Kosovo in Metohijo Oliver Ivanović meni, da se morajo razmere urediti s političnimi pogovori. "Pustiti je treba, da pogovori v Bruslju pripeljejo do rešitve, pred tem pa bi se moralo stanje vrniti na takšno, kot je bilo pred 25. julijem," je za B92 dejal Ivanović.

Srbi, ki so večinsko prebivalstvo na severu Kosova, so že pred meseci na meji s Srbijo postavili cestne blokade, da bi na tak način kosovski vladi preprečili, da bi prevzela nadzor nad mejnimi prehodi na meji s Srbijo.

Komentarjev 1
  • privat 09:59 24.november 2011.

    z srbskimi teroristi se negre pogajati...samo orožje naj zažvenketa in zbežijo kot zajci!