Svet
9474 ogledov

Kitajci javno o "obkolitvi Tajvana brez primere"

Tajvan vojaške vaje Epa
Obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu minuli teden je sprožil razburjenje, ki se še ni poleglo.

Kitajske oborožene sile izvajajo nove vojaške vaje v okolici Tajvana, so danes sporočili iz Pekinga. Kitajska se je s tem uprla pozivom mednarodne skupnosti, naj preneha z največjimi vojaškimi vajami po letu 1995, s katerimi je začela minuli teden, potem ko je Taipei obiskala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi.

Vaje naj bi se po neuradnih napovedih Kitajske prejšnji teden zaključile v nedeljo, vendar ne Peking ne Taipei zaenkrat uradno nista potrdila njihovega zaključka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vendar pa so iz tajvanskega ministrstva za promet sporočili, da so opazili vsaj delen umik kitajskih sil.

Iz Pekinga so danes sporočili, da se vaje nadaljujejo, osredotočene naj bi bile na "organizacijo protipodmorniških in pomorskih napadov". Kitajske sile naj bi izvedle tudi več strelskih vaj v predelih Južnokitajskega in Rumenega morja.

Na Tajvanu so se ostro odzvali na ravnanje Pekinga. Tamkajšnji premier Su Tseng-chang je dejal, da Kitajska "barbarsko uporablja vojaške ukrepe" za rušenje miru v Tajvanski ožini in kitajske oblasti pozval, naj ne razkazujejo svoje vojaške moči ter ne ogrožajo miru v regiji. Tajvanske sile naj bi sicer v torek začele z lastnimi vojaškimi vajami, navaja AFP.

otok Hainan Kitajska Svet Na kitajskih Havajih ujetih 80.000 turistov

Strokovnjaki ocenjujejo, da so vaje razkrile vse bolj opogumljeno kitajsko vojsko, ki je sposobna izvesti izčrpavajočo blokado otoka in preprečiti ameriškim silam, da bi mu prišle na pomoč. "Povežite šest območij v linijo, kot zanko, z vozlom zanke v jugozahodni smeri," je za državno televizijo CCTV dejal profesor na kitajski Nacionalni univerzi za obrambo Meng Xiangqing in to poimenoval "obkolitev Tajvana brez primere", poroča ameriška medijska hiša CNN na svojih spletnih straneh.

Da bi se morebitna kitajska invazija na Tajvan začela s strategijo izolacije otoka, meni tudi nekdanji direktor operacij v Skupnem obveščevalnem centru ameriškega poveljstva na Havajih Carl Schuster. "Vaje kažejo, da bi Peking najprej izoliral Tajvan in se zatekel k zračnim in raketnim napadom v upanju, da bo zlomil politično voljo Taipeija. Draga invazija je verjetno zadnja možnost," je dejal Schuster, navaja CNN.

Tajvan vojaške vaje | Avtor: Epa Epa

Raziskovalec na Japonskem forumu za strateške študije in nekdanji častnik ameriške mornarice Grant Newsham pa je za AFP dejal, da bi kitajska vojska "na nekaterih področjih lahko celo presegla zmogljivosti ZDA". "Če bi bila bitka omejena na območje tik ob Tajvanu, je današnja kitajska mornarica nevaren nasprotnik - in če Američani in Japonci iz nekega razloga ne bi posredovali, bi bilo za Tajvan težko," je opozoril Newsham.

Medtem so se v kitajskih medijih pojavila mnenja nekaterih komentatorjev, da bi vojaške vaje kitajske vojske lahko v prihodnosti postale nova normalnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu minuli teden je sprožil razburjenje v Pekingu, ki obisk razume kot provokacijo in vmešavanje v kitajske notranje zadeve. Peking, ki obravnava Tajvan kot del kitajskega ozemlja, je v odzivu na visoki obisk med drugim na pogovor pozval veleposlanike več držav skupine G7, uvedel sankcije proti Pelosijevi in prekinil sodelovanje z ZDA na več področjih.

Komentarjev 4
  • Jernej65 18:51 08.avgust 2022.

    Kitajci si bodo dali še malo duška, potem se bodo potegnili nazaj, kot majhen užaljen otrok. Saj kaj drugega jim ne preostane. Tajvan je pač uradno pod Kitajsko z veliko mero samostojnosti in tako bo tudi ostalo, ker je tako najboljše za vse.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:30 08.avgust 2022.

    Zdaj je pa kar nekaj svetovnih žarišč. Nekje bo počilo in ne bo ok.

  • Friderik1950 14:05 08.avgust 2022.

    Obisk Američanke je bil načrtovan in iz stratežkega razloga opazovanja Kitajskih namer (potrebno je bilo videti iz katerih lukenj bodo prilezli) in vojaških zmogljivosti tudi zelo opravičen.

Sorodne novice