Svet
21 ogledov

"Kosorjeva zahteva brezpogojno klečeplazenje"

Jadranka Kosor se je znašla na šestem mestu. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Na nekdanjo hrvaško premierko letijo očitki z vseh strani, tudi znotraj njene neenotne stranke.

"Gospa Jadranka Kosor je, kot je znano javnosti, skrajno samoljubna oseba, ki od svojih sodelavcev zahteva klečeplazenje brez ugovorov, podrejanje in pretirano hvaljenje, a realnost političnega življenje je povsem nekaj drugega. Nihče nima pravice, še posebej ne ona, glede na način, na katerega je bila izbrana, zahtevati ekskluzivno mesto pod političnim soncem," je v pogovoru za Objektiv nekdajo premierko popljuval Luka Bebić, nekdanji predsednik sabora in nekdanji član predsedstva HDZ. S Kosorjevo nista nikoli tesno sodelovala in od septembra 2009 nista izmenjala niti enega stavka, čeprav se je, zagotavlja, večkrat hotel z njo srečati in pogovoriti o aktualnih vprašanjih.

Predsednik sabora Luka Bebić je na dvodnevnem obisku v Sloveniji. Jutri se bo sr | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kosorjeva je prišla na oblast, potem ko se je tako čez noč odločil nekdanji premier Ivo Sanader in ni bilo veliko časa, ker je bilo treba v vladi in parlamentu nadaljevati delo, v prvi vrsti zaradi gospodarske krize. "Predsedniško mesto je izkoristila, da bi sebi zagotovila kar najboljše mesto v prihodnosti," je še povedal Bebić. Kaj na to pravi Kosorjeva, ni znano.

V manj kot letu 7.200 novih v javni upravi

V letu parlamentarnih volitev 2011 je delo dobilo rekordnih 19 tisoč ljudi. Ker je istočasno odšlo nekaj manj kot 12 tisoč zaposlenih, dejanska številka znaša "samo" dobrih 7.200 novih zaposlenih v javnem sektorju. Te številke je Jutarnji.hr dobil iz Registra zaposlenih po vlogi zahteve na ministrstvo za upravo. To dokazuje, da je bila prepoved zaposlovanja leta 2009 le mrtva črka na papirju, še piše časnik. Sicer je v zadnjem mandatu HDZ, od leta 2007, delo v javni upravi dobilo več kot 60 tisoč oseb.

Ob odhodu Kosorjeve so si oddahnili

Kot smo že pisali, so si zaposleni na uradu za stike z javnostmi oddahnili, ko so izvedeli, da jim ni več treba vsaki dve uri pisati sms-sporočila in premierko obveščati o vsem, kar so o njej pisali mediji.

Zaposlenim bo po vsej verjetnosti spet omogočen dostop do Facebooka, ki ga v času Kosorjeve niso smeli uporabljati, prav tako pa nihče izmed zaposlenih oziroma "navadnih" uradnikov ni smel vstopiti v njen kabinet.

V HDZ nova bitka za oblast in tudi premierski stolček

Prve demokratične volitve v HDZ, šest kandidatov, ki se napadajo brez rokavic, neenotno vodstvo, razočarani člani ... je le nekaj razlogov, da volitve v stranki polnijo strani časopisov. Za štiri leta, morda tudi prej, se bo Jadranka Kosor, Darko Milinović, Milan Kujundžić, Drago Prgomet, Tomislav Karamarko ali Ivan Domagoj Milošević podal v bitko s sedanjim premierjem Zoranom Milanovićem. Ker je ta trenutno drugi najbolj priljubljen politik (po predsedniku Ivu Josipoviću), novi šef ali šefica HDZ ne bo imel/a lahke naloge, razmišlja hrvaška javnost.

Komentarjev 2
  • Roberto Kolarić 10:13 13.marec 2012.

    jadranka je sramota za hrvatsku državu i sam hdz,izgubit će ove izbore, a najbolje bi bilo da se povuće sama

  • Maksimilijan Fodor 08:41 13.marec 2012.

    Jadranka Kosor pada na izborima za predsjednika stranke, njeno vrijeme je proslo i svrseno.previse je bahata i gladna moci, a to nije dobro ni za stranku ni za Hrvatsku