Svet
17 ogledov

Levica na Hrvaškem porazila HDZ

Milanović Pixsell
Rezultati vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na zmago leve opcije in poraz HDZ Jadranke Kosor.

Po rezultatih vzporednih volitev je na Hrvaškem levosredinska koalicija SDP, HNS, IDS in HSU osvojila 83 mandatov. HDZ, dosedanje premierke Jadranke Kosor, je po teh podatkih skupaj s partnerji osvojila 40 mandatov. Po šest mandatov so prejeli laburisti in HDSSB.

Hrvaških parlamentarnih volitev se je do 16. ure udeležilo 46,06 odstotka volivcev, je sporočila državna volilna komisija. To je dobra dva odstotka manj kot na volitvah leta 2007, ko je do 16. ure glasovalo 48,13 odstotka Hrvatov.

Predvolilne raziskave so napovedale približno 70-odstotno udeležbo in zanesljivo zmago levosredinske koalicije, medtem ko naj bi vladajoča HDZ izgubila vsaj tretjino od prejšnjih 66 mandatov.

Zanesljiva zmaga levosredinskih strank

Nove poslance je izbiralo dobrih 4 milijone volilnih upravičencev. Ob 19. uri se je zaprlo 6570 volišč. V tekmo za 151 poslanskih stolčkov sedmega sklica sabora se je podalo 4359 kandidatov ali približno 29 kandidatov za eno poslansko mesto, kar je rekordno število kandidatov na parlamentarnih volitvah od leta 1991. Vse glasove s volišč na Hrvaškem naj bi prešteli najpozneje 24 ur po današnjem zapiranju volišč, poroča STA.

Stranka kršila volilni molk

Za incident je včeraj poskrbela stranka HSP, ki je v Sarajevu delila letake in pošiljala SMS sporočila s pozivi, naj glasujejo za njihovo listo. Državna volilna komisija je stranki izrekla opomin zaradi kršitve volilnega molka, piše Večernji list.

O napadu na spletne strani ne poročajo samo iz Rusije. Od polnoči ni več mogoče dostopati do spletne strani stranke HDZ. Za dejanjem naj bi stala skupin NullSecurity, ki je v petek prevzela odgovornost tudi za objavo videoposnetka zaslišanja Iva Sanaderja na spletnem mestu YouTube. Skupina je sicer napovedala, da naj bi na dan volitev objavila tudi dokumente, ki bodo pretresli javnost.

Vse, kar bo manj kot 46 poslancev, bo za HDZ pomenilo zgodovinski poraz stranke - stranka je imela 46 poslancev po edinem volilnem porazu na parlamentarnih volitvah leta 2000.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.