Svet
223 ogledov

Macron, Scholz in Draghi na obisk k Zelenskemu

Emmanuel Macron Olaf Scholz Mario Draghi obisk Ukrajine
1/4
Epa
Francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz in italijanski premier Mario Draghi so se na krovu vlaka skupaj napotili v Kijev.

Emmanuel Macron, Olaf Scholz in Mario Draghi so se na vlak za Kijev vkrcali na Poljskem, v ukrajinski prestolnici pa jih pričakujejo že dopoldne, sta poročali nemška televizija ZDF in italijanski dnevnik La Repubblica, ki sta tudi objavila fotografijo trojice voditeljev na vlaku.

ZDF dodaja, da so že ponoči prispeli v Rzeszow, mesto na jugovzhodu Poljske, nato pa se napotili naprej proti Ukrajini.

Emmanuel Macron Olaf Scholz Mario Draghi obisk Ukrajine | Avtor: Epa Epa

Na obisku v Kijevu naj bi se srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in izrazili podporo Evrope Ukrajini v vojni proti Rusiji, ki je 24. februarja sprožila invazijo na državo. Gre za prvi obisk voditeljev trojice največjih članic Evropske unije v Ukrajini po začetku ruske agresije.

Voditelji EU bodo sicer čez en teden razpravljali o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini, poleg nje pa še Gruziji in Moldaviji. Evropska komisija naj bi svoje mnenje o tem podala že v petek.

Emmanuel Macron Irina Vereščuk obisk Ukrajine | Avtor: Epa Epa

Intenzivni spopadi na vzhodu se nadaljujejo

V mestu Severodoneck na vzhodu Ukrajine, kjer že več tednov potekajo intenzivni spopadi, je ujetih približno 10.000 civilistov, je v sredo povedal guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj"Od 100.000 prebivalcev mesta jih je ostalo približno še 10.000," je na Telegramu zapisal guverner Luganska in dodal, da ukrajinske sile še naprej zadržujejo rusko vojsko, kolikor je to le mogoče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske oblasti so sicer že v torek dejale, da so pripravljene organizirati evakuacijo iz tovarne Azot v Severodonecku, kjer je poleg vojakov ujetih tudi okrog 500 civilistov, v mesto Svatovo v regiji Lugansk, ki je pod nadzorom proruskih separatistov. V sredo pa so obtožile Ukrajino, da preprečuje evakuacijo civilistov iz tovarne.

papež Frančišek Svet Papež presenetil z izjavo o Ukrajini

Večji del mesta Severodoneck nadzorujejo ruske sile, uničeni so tudi vsi mostovi, ki mesto povezujejo s sosednjim mestom Lisičansk. S tem je onemogočena evakuacija ljudi v druge dele Ukrajine ter oskrba mesta.

Po podatkih ZN so razmere v mestu vse slabše, primanjkuje pitne vode, prekinjena je oskrba z elektriko. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torek spopad v Severodonecku označil za bitko, ki bo določila potek vojne v naslednjih tednih.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 2
  • Avatar Lion007
    Lion007 16:48 16.junij 2022.

    Novodobni politični turizem na vojno območje. 😡

  • Pierre 16:19 16.junij 2022.

    Ja zdaj bo tam takoj konec vojne. Putin že umika čete...

Sorodne novice